От АЕЦ „Козлодуй” платили на „Уестингхаус" за удължаването на живота на V и VI блок

От икономическото министерство опровергаха информацията за извършено плащане по проекта за VII блок в АЕЦ „Козлодуй”

18.10.2014 | 17:00 Редактор: Мариета Иванова
От АЕЦ „Козлодуй” платили на „Уестингхаус

От енергийното министерство опровергаха разпространена в медиите информация за извършено плащане от страна на АЕЦ „Козлодуй” към американската „Уестингхаус” по проекта за изграждането на VII блок към първата атомна централа. След направена проверка от министерството посочват, че действително „АЕЦ "Козлодуй" е извършила плащане към "Уестингхаус Енерджи Систъм", но  във връзка с изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към на V и VI блок  на централата.

Във връзка с удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока е  необходимо да бъде приведен в съответсвие и приналежащият им специален корпус, посочват още от пресслужбата на министерството. От ведомството припомнят още, че общата стойност на договора е 15 995 000 щатски долара и е предвидено да се изпълнява поетапно в периода от 2013 г. до 2016 г.

„Акционерното споразумение за изграждане на седми енергоблок на АЕЦ-Козлодуй е сключено с "Уестингхаус Електрик Къмпани" и няма общо с договора, по който са направени плащанията за модернизация на корпуса”, става още ясно от съобщението. Оттам припомнят, че „служебното правителство извършва детайлен анализ на акционерното споразумение, на финансовите параметри, както и на ползите и рисковете за България от евентуалния строеж на 7-ми блок. Резултатът от анализа ще бъде предаден на следващото правителство като основа за продължаване на работата между АЕЦ "Козлодуй" и Уестингхаус до достигане на междинно инвестиционно решение за продължаване или спиране на проекта”.