ЕЦБ понижи лихвите и стартира програма за стимули

04.09.2014 | 17:01 Редактор: Георги Стоянов
ЕЦБ понижи лихвите и стартира програма за стимули

Европейската централна банка понижи основния си лихвен процент до 0,05% и представи нови мерки за стимулиране на икономиката.

Марио Драги обяви резултатите от срещата на Управителния съвет на ЕЦБ, която се проведе на 4 септември 2014, в пресконференция веднага след приключването ѝ.

Управителният съвет на ЕЦБ е взел решение да намали основния си лихвен процент с 10 базисни пункта от 0.15% до 0.05%, което представлява рекордно ниска ставка.

През юни ЕЦБ понижи основната си лихва с 10 базисни пункта до 0,15% и беше първата централна банка, която въведе отрицателни лихви по депозитите.

Лихвите по депозитите, които вече бяха негативни, също са намалени с 10 базисни пункта и вече са на нива от -0.2%.

В допълнение през октомври Европейската централна банка ще започне изкупуването на ценни книжа, гарантирани с активи на банките, както и на обезпечени облигации.

Целта на мярката е да се повиши ликвидността във финансовата система и да се съживи кредитирането.

Драги отбеляза, че мерките трябва да помогнат на инфлацията да се приближи до целта от 2% и подчерта, че при необходимост ще използва още нетрадиционни инструменти, за да се справи с риска от продължителен период на ниска инфлация.

ЕЦБ все пак се въздържа от прилагането на програма за изкупуване на правителствени облигации подобна на тази, прилагана през последните години от Федералния резерв в САЩ.

Марио Драги все пак коментира, че такава опция е била обсъждана.

Банката понижи и прогнозата си за растежа в еврозоната до 0,9% през 2014 и 1,6% през 2015.

Прогнозата за инфлацията също беше коригирана до 0,6% през 2014 и 1,1% през 2015. Така този ключов показател остава под заложените от ЕЦБ 2%.