Доверието в банковата система се запазва

Банките остават най-надеждното поле за запазване на личните спестявания

20.07.2014 | 14:09 Редактор: Ирина Георгиева
Доверието в банковата система се запазва

Доверието в банковата система остава високо, много по-високо, отколкото е нивото на доверие в държавните институции и политическите партии. Това сочи ново социологическо проучване, извършено от Агенция АФИС. Покрай кризата с КТБ се появиха най-различни интерпретации за причините на случилото се. Родиха се теории за тайни цели и планове в сферата на общата дестабилизация на финансовата система и дискредитация на валутния борд, политически ходове, свързани с ускоряване на оставката на правителството.

Данните от проучването на общественото мнение показват, че нито една от тези хипотетични цели не е постигната. Банките остават най-предпочитаното място за съхранение на личните пари на хората за 40.9% от анкетираните. Паниката около кризата с КТБ е довела до известно повишение на дела на хората, проявяващи интерес към ценните книжа и трайните активи, но не и до по-висока икономическа активност.

Банките остават най-надеждното поле за запазване на личните спестявания и гарантират, макар и минимална, но сигурна печалба чрез лихвите по депозитите.На въпрос как трябва да се постъпи, ако КТБ бъде затворена, 74% от анкетираните поддържат идеята законът да се изпълни така, както е замислен и действащ. А именно - да се изплатят само депозитите до 100 хиляди евро.

Намерението за промяна на закона и държавна подкрепа за депозитите в пълен размер се подкрепя едва от една десета от гражданите. Да се изплатят само депозитите с гарантиран произход искат 11.4%, а да се изплатят всички депозити в пълен размер - 11.9% от анкетираните. Вложителите и притежателите на депозити в другите банки изобщо не се колебаят в оценката си за действащото законодателство и смятат, че то в достатъчна степен и сигурно защитава техните интереси.