Чобанов: Банковата система е с добра ликвидност

28.06.2014 | 07:08
Чобанов: Банковата система е с добра ликвидност

"Категорично нямаме основания за какъвто и да е аналог с 1996 г. и институциите и банковата система имат своите механизми за защита", заяви министърът на финансите Петър Чобанов в предаването „Панорама“ на БНТ.

Той допълни, че тогава сме имали банки с доста влошени активи и една доминирана от държавни предприятия с висока задлъжнялост икономика, която се е финансирала от бюджета през държавните банки.

Ситуацията в момента категорично не е такава и паралелът е излишен. Според министър Чобанов сега се наблюдава една замърсена среда, като има съмнения, че слуховете са целенасочени, а компетентните органи вече водят своите разследвания. Министър Чобанов коментира, че в момента за паника не може да се говори, но податливостта на гражданите към слухове е в тяхна вреда и те губят доходност, поради което е по-добре да се успокоят. Министърът на финансите отново увери, че банковата система е стабилна.

Хората са сигурни за своите влогове и имаме поведение, в което те преместват влоговете си от една банка в друга, което в момента не е необходимо, тъй като защитните механизми са налице.

Според министър Чобанов банковата система е с добра ликвидност, а правителството работи в тясна координация с Българска народна банка, с цел намиране на най-доброто решение, а отговорните политически сили подкрепят предприеманите действия. Той коментира, че „в последно време бяхме свидетели на непремерени политически изказвания за фалит на държавата“, но емитирането на външен дълг показа, „че международните финансови пазари не мислят, че страната е във фалит“. Бяха направени редица срещи с инвеститори, които се убедиха в силните страни – ниския дефицит, ниския дълг и в усилията на правителството за подкрепяне на бизнес средата, което се вижда и от икономическите индикатори. Оценката на финансовите пазари е категорична и те имат доверие в нас.

    По отношение на призива за обръщане към Международния валутен фонд, министър Чобанов заяви, че „нека да се опитаме да се справим със собствени усилия и да имаме повече доверие във собствените си възможности“. Той допълни, че хората трябва да са спокойни и да не се поддават на паниката и да са сигурни в банките, в които са вложили своите пари, тъй като българската банкова система е стабилна и с добри показатели.