Маржори: Ембаргото не е правилният начин да се предизвика промяна

Кристоф дьо Маржори, ген.-директор Total

06.06.2014 | 19:00
Маржори: Ембаргото не е правилният начин да се предизвика промяна

Кристоф дьо Маржори, ген.-директор Total: "Ние не считаме, че ембаргото е правилния начин да се предизвика промяна."

Запитан от Bloomberg дали не се е възползвал от кризата в отношенията между ЕС, Русия и САЩ, за да получи достъп до полетата шистов петрол в Западен Сибир, директорът на Total заяви в интервю за Bloomberg, че преговорите по сделката с Лукойл са водени 2г., доста преди сегашната криза.

На 23 май 2014 Total подписа договор с Лукойл за създаване на съвместно дружество с цел проучване и разработване на района в Западен Сибир, между Об и Енисей, наричан, въпреки гигантските си размери, Баженовското находище.

Total получава 49% от съвместното дружество, а Лукойл - 51%. Договорът финализира меморандума за разбирателство между двете компании от декември 2013 и бе подписан в Санкт Петербург в началото на лятото. Ще се експлоатират 4 концесии, покриващи площ от 2 700 km² в Ханти-Мансийска автономна област. Сеизмичните проучвания започват през 2014, а проучването - през 2015.

На въпрос на Bloomberg дали не е бил ограничен от френското правителство да не пътува до Санкт Петербург за икономическия форум през април 2014 и да не подписва с Лукойл, Кристоф дьо Маржори бе лаконичен: "Ни най-малко"

Директорът на Total призна, че санкциите, в сила в момента срещу Русия се отразяват върху бизнеса на всяка компания, която работи там, в областта на финансирането на проектите.

Дьо Маржори отказа коментар на ситуацията около BNP Paribas и САЩ, нито да обвързва този въпрос със ситуацията в Русия.

Цялото интервю - във видеото.

 

 

Total има присъствие в Русия над 20г.

За 2013 произвежда по 207 000 барела петрол на ден от находището в Харяга, в Ненецката автономна област /отвъд Полярния кръг/, в което има 40% дял, и чрез дела си в Новатек (17% в края на 2013), произвеждащо над 10% от руския газ.

Total и Новатек са партньори в Ямалския газов проект в Ямало-Ненецкия автономен район и в термокарството газово находище в Красноселкуп, Ямало-Ненецкия автономен район, в момента в процес на проучване.

/Снимка: Total/