В Япония залагат на слънчевата енергия след аварията във Фукушима

Нова система- соларни панели над земеделски култури, набира популярност в Страната на изгряващото слънце

27.05.2014 | 16:34 Редактор: Ирина Георгиева
В Япония залагат на слънчевата енергия след аварията във Фукушима

Ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г. насочи погледа на японците към разработването на нов вид енергийни източници- слънчевите панели, съобщава  Bloomberg Television. Един от тези иновативни методи е извличане на електроенергия чрез слънчеви системи, поставени над земеделски култури.

Около 1,7 млн. йени ($ 16 700) за 2013 г. са спечелили Макото Таказава и баща му Йокио от продажбата на слънчева електроенергия, извлечена по този начин. Семейството произвежда електроенергия чрез слънчеви панели, разположени над тяхната ферма. Печалбата им е 9 пъти по-голяма от земеделските култури, които произвеждат и продават.
„Почти двойните доходи са като Божи дар“, споделя семейство  Таказава.

По техни думи, те са от японските фермери, които разчитат на комбинация от много и усилена работа, пенсионни плащания и държавни субсидии, за да изкарват прехраната си.

"Постоянно се чудех какво да правя с тази земеделска земя, след като един ден я наследя от баща ми. От ориз и зеленчуци не могат да се спечелят много пари. Тогава чух за слънчеви панели над обработваема земя и реших да пробвам," спомня си Макото Таказава.

В момента японското правителство е спряло субсидиите за производство на ориз, които подкрепяха земеделците почти 40 години. Заради това страната е подложена на нарастващ натиск от страна търговските партньори, които да победят вносните тарифи от 778% за зърно и повече от 300% за захар и масло.

Макото Таказава , който е на 51 години в момента продава, машини на пълен работен ден, но вече е готов да наследи баща си (78г.), който има ферма със слънчеви панели в Чиба, близо до Токио.

Според JA Group, най-голямата земеделска организация в Япония, в момента има 68 ферми, които имат одобрението да последват примера на Таказава и да създадат ферми със слънчеви панели.

ШАХМАТНА ДЪСКА

Слънчевите панели са наредени на шахматен принцип и са закрепени на прътове 3 метра над земята. По думите на Таказава те намалят с около 30% достъпа на слънчева светлина до зеленчуците, но това не им оказва негативно влияние. Едно от основните изисквания на правителството е използването на слънчевите панели да не пречи на производството на селскостопанската си продукция.

Слънчевата система е патентована от японския инженер Акира Нагашима. Тя е с площ, колкото едно футболно игрище, и произвежда достатъчно електричество да захранва 10 домакинства.

"Тази система е нова възможност за земеделските производители за допълнителни доходи," заяви Том О' Съливан, основател на независимата енергийна консултантска фирма Mathyos Japan.

Според него производството на електричество чрез екоферми е по-популярно в другите страни, защото системата заема по-малко площ.

ЕНЕРГИЕН МИКС

Ядрените мощности в Япония,  които произвеждаха около една трета от електроенергията на страната преди аварията във Фукушима през 2011, все още не функционират, отбелязва Bloomberg. Изкопаемите горива като втечнен природен газ и въглища в момента възлизат на 88% от енергията, произведена в Страната на изгряващото слънце, споделят от японското Националното сдружение за комунални услуги в средата на месец май 2014 г.

Възобновяемите източници, които включват вятърна и геотермална енергия, формират само 2,2% от производството на електричество в Япония.

Японското правителство очаква  новите одобрени проекти за слънчева енергия да покачат тройно производството на електроенергия.

Доклад на Bloomberg New Energy Finance от месец май показва, че през 2014 г. Япония ще се превърне в най-големият пазар в света, след Китай, за нови соларни инвестиции.

Tokyo Electric Power Company, оператор на осакатеното съоръжение във Фукушима е обещал на семейство Таказава, че ще им продава слънчевата енергия за 40 йени на kWh, плюс това ще им изплаща данък в продължение на 20 години.
Енергия може да бъде генерирана и от изгарянето на въглища, един от най-евтините източници на гориво (средно 9,5 йени на киловат час), според доклад на японското правителство. Комуналните услуги включват допълнителни сметки за чиста енергия, което са допълнителни такси за потребителите.

ФИНАНСОВИ ОТСТЪПКИ

Том О' Съливан от енергийна консултантска фирма Mathyos Japan подчертава, че има тенденция към понижаване на цените за доставчиците, което може да намали интереса към слънчевото споделяне.

Japan Finance Corp., правителствен кредитор, даде 12 млн. йени нисколихвен заем за подобен проект. Повечето от парите са отишли за закупуване на слънчеви панели.

Panasonic Corp., Kyocera Corp. и Sharp Corp. са сред най-големите японски компании, които правят панели и компоненти за соларни проекти.

ПОВИШАВАНЕ НА РАСТЕЖА

Слънчевата система на Нагашима работи на принципа, че твърде много слънчева светлина може да оказва вредно влияние. Съоръжението е пригодено да стимулира растежа на селскостопанските култури, но не повече от необходимото.
Семейство Таказава, които произвеждат сладки картофи, ориз, тиква, боровинки и листни зеленчуци споделят, че добивите на някои растения са се увеличили след като са поставили съоръжението, защото се задържа повече влага в почвата. По техни думи обаче, оризищата не са особени подходящи за този вид слънчево земеделие, но семейството обмисля да засее овощни градини и да закупи повече панели.