Потенциалът пред соларната енергия е огромен

Самият потенциал е много по- голям от това, което имаме като енергийни изкопаеми, коментира за Новините ON AIR инженер Георги Гушлеков.

03.10.2011 | 16:32 Редактор: Мариета Иванова
Потенциалът пред соларната енергия е огромен

Предизвикателствата пред довиването на енергия от слънцето са много. На първо място това се дължи на факта, че бизнесът със соларна енергия е прохождащ и за да се утвърди на пазара, трябва да се пребори със съпротивата на утвърдените компании. Това сподели инженер Георги Гушлеков* за Новините ON AIR с водещ Петя Стефанова.
„И тъй като всеки прохождащ бизнес е финансово по-слаб, усилията са по- големи. Така стоят нещата в метафоричен смисъл – отбеляза още  Гушлеков. - Ако говорим с факти – традиционните енергийните ресурси се изчерпват – нефт, газ, например, т.е. имат лимит, докато една слънчева енергия може да задоволи между 6 и 10 хил. пъти на енергийните нужди на земята и то за период от няколко милиарда години. Самият потенциал е много по- голям от това, което имаме като изкопаеми.“
Вижте какво още сподели инженер Георги Гушлеков в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.


* Инженер Георги Гушлеков има диплома по "Техническа кибернетика" от Пражкия технически университет. 12 години работи като научен сътрудник в Централния институт по изчислителна техника и технологии. От 1994 г. реализира на българския пазар няколко разработки по електроника и електромеханика. Член е на Съюза на изобретателите в България. Автор е на изобретения в областта на електрониката, оптиката и използването на слънчевата енергия.