Потреблението се съживява, отчитат от Българската ритейл асоциация

Ръстът в продажбите в търговията на дребно ще продължи положителната тенденция от 2013, заяви Мариан Колев от асоциацията

22.04.2014 | 08:26 Редактор: Мариета Иванова
Потреблението се съживява, отчитат от Българската ритейл асоциация

Потреблението се съживява, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Управителния съвет на Българската ритейл асоциация Мариан Колев. Той посочи, че дните около Великден са потвърдили отчетената тенденция на ръст на продажбите в търговията на дребно.  Колев допълни, че ръст в продажбите се наблюдава и през месеците март и април. Данните продължили положителната тенденция от миналата година, като само в първите два месеца на 2014 имало забавяне на повишението.

Една от причините за ръста в продажбите, е „че нямаше накъде повече да се свива потреблението“, коментира Колев. По неговите думи явно хората са разбрали, че може само да спестяват и да харчат за стоки от първа необходимост.

„Съживи ли се потреблението, ще се задвижи и икономиката“, подчерта Колев.

Той се съгласи с водещия Иван Нончев, че ръстът в продажбите не означава такъв при печалбата. Колев обаче подчерта, че не е песимист и все пак по-големите обороти са по-добрият вариант за търговците. Той допълни, че промоциите засягат самото 10- 20% от стоките,  което изкривява резултатите в определена степен, но тя не е значителна.

Колев посочи, че очаква позитивната тенденция при ръста в продажбите да се запази през 2014, като повишението според него ще е средно между 12 и 15%, а в някои сектори дори – 30%.