Какво има в куфара на един дипломат?

Тази и още теми в предаването "Днес"

05.05.2016 | 13:22 Редактор: Мария Аладжова
Какво има в куфара на един дипломат?

От Мартина Ганчева

 Отоплителните уреди незаконни?

Зимата беше сравнително мека, но пролетта е изненадващо студена. Цели 47% от българите не могат да си позволят да отопляват ефективно домовете си, а 28% не успяват да си плащат сметките навреме. Главоболията и несгодите не свършват дотук. Софиянецът Любомир Иванов ни сигнализира, че всички уреди върху отоплителните тела у нас не са измервателни, а са незаконни. Репортерът на място чу аргументите и провери доказателствата.

Почти половината от глобалната енергия се изразходва за отопляване на помещения. Това не е толкова разточително, защото, ако сградите са ледени, ще замръзнат тръбите. За да бъдат намалени парниковите емисии обаче, е добре да бъдат ограничени и разходите за отопление. Ето един оригинален и иновативен подход!

Двама дипломати и един баск в рубриката OFF THE RECORD

Всяка година 70 млн. души посещават Испания. 300 000 българи са избрали да живеят в четвъртата по големина държава в Европа. Това сподели ексклузивно за предаването ДНЕС посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапия. Какво прави иберийската страна толкова атрактивна, защо дипломатът е влюбен в Румъния, кой е испанският ангел Хулио Паленсия. За всичко това и още много неща разговаряхме с дипломата в резиденцията му в столицата. Ето какво се случи OFF THE RECORD :-]

Кои са нещата, които не се събират в куфара на един дипломат и какво засне с фотоапарата си заместник-посланикът на Испания Енрике Криадо по време на престоя си в Конго? Чуйте какво сподели самия той в рубриката OFF THE RECORD.

А испано-българските културни отношения активно работи и един баск, с който имах възможност да разговарям OFF THE RECORD. Срещнах се с Хавиер Валдивиелсо – директор на Институт „Сервантес“.

На испански език обича да пее Стинг. В детските години най-добрата му приятелка била стара испанска китара с пет ръждясали струни, наследена от чичо му. Но не в Испания, а в Италия известния музикант реши да се занимава с производство на вино и био продукти? Стинг и съпругата му купуват имение в Тоскана преди 15 години и днес вече са го превърнали в перфектно функционираща ферма. 

Възрастните хора и мобилните оператори

За съжаление от години продължават нелоялните търговски практики на мобилните оператори. Най-често потърпевши са възрастните хора. Те се ангажират с непоискани от тях услуги заради устни обещания от страна на търговците. Как да се избегнат подобни сценарии, Борислав Петров ще попита председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. „Една част от живота си вече възрастните хора са прекарали в съвсем различни пазарни условия, имат по-малка чувствителност към такива тривоке“, коментира Маргаритов. За 2015-а над 20 000 жалби и сигнали са подадени в Комисията. „Най-вече за продукти, свързани със здравословно състояние, звучащи като панацея“, уточни Маргаритов.

Лечебна гимнастика за гръб и стави

Освен с недоброжелатели, възрастните хора често имат проблеми и с гръбнака и ставите. И не само те. Заради застоялия си начин на живот и все повече млади хора страдат от болки в кръста. Анастасия Манлихер показа как да правим упражнения на стола в офиса.

Димана Мирчева-ДИА в Българската музика ДНЕС

В началото на тази година певицата Димана Мирчева - ДИА представи новата си песен Veno Neveno. Текстът е преработен от един много стар сборник. За любовта към народната музика и как се компилира с дъмп степ, искрен разговор с ДИА. 

Здравословни торти

Могат ли тортите да бъдат здравословни? И как вкъщи можем да си направим торта без брашно и глутен? Вяра Петрова показа. Тя забърка блат от смлени лешници, фурми, какао и брашно от Рошков и крем от банани, кафе, кашу и фурми. 

8 май - Филмовия ден на младите зрители 

На 8 май София ще бъде кино. Тогава предстои Филмов ден на младия зрител, инициатива на Европейската филмова академия. За нея разказаха Светла Дамянова и Дебора Михайлов