Добри ли бяхме през 2015г.

В основата на този свят са малките хора, които имат огромно значение, посочи писателят Иван Русланов

15.12.2015 | 11:57 Редактор: Ирина Георгиева
Добри ли бяхме през 2015г.

От Мартина Ганчева

Каква е отиващата си 2015г.? Кои са добрите примери от годината, които могат да ни дадат стимул и за следващата? Вярна ли е поговорката, че всяко чудо е за три дни и после много бързо забравяме - и лошото, и доброто. Тези въпроси зададе екипът на предаването Днес на събеседниците си.

"Имаше място за добри новини през 2015г. Макар че бяха по-скромно представени. Преобладаваха тревожните новини, но хората искат да научават за добрите неща." - сподели председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. 

"Често ни обвиняват, че поднасяме лоши новини, но има стремеж за добри новини. Доброто не се казва, то се прави. Не се рекламира шумно. Не бива да тръгваме от къщи като на война." - твърди зам.-главният редактор на "Блиц" Даниела Палазова. 

"Доброто не е шумно, огромно, мащабно. То не е мит. В основата на този свят са малките хора, които имат огромно значение." - коментира писателят Иван Русланов. 

"Не е толкова важно да даряваме, а да защитаваме държавата, в която живеем, да сме общност." - допълни журналистът Димитър Кенаров. 

"Всички се раждаме добри, но добротата се възпитава." - убедена е изпълнителният директор на "Фондация помощ за благотворителността в България" Елица Баракова. 

"Винаги има добри каузи, въпросът е да стигнеш до тях и да ги подкрепиш. Важно е да има добри каузи не само в София, а навсякъде в страната. Инвестирахме 50 000 лв. в училищни библиотеки. Възстановяваме ги. Една кауза, ако е кауза, обикновено е добра." - подчерта председателят на Фондация "Работилница за граждански инициативи" Илияна Николова

"Добротата често е тайна и спонтанна, от сърце." - сподели Иванка Попова, изпълнителен директор на Сдружение "Самаряни".

В предаването Днес участие взе и писателят Димо Райков.

В ежедневието на съвременния забързан човек позитивизмът и усмивките са рядко срещани, но те са повече от необходими. Как да помогнем на другите да са почувстват по-добре?

Казват, че доброто в хората не се възпитава, човек се ражда с него. Рядко се сблъскваме с примери от живота, които могат да ни бъдат коректив. 

Колкото повече добри постъпки вършим, толкова по-щастливи се чувстваме, показват изследванията на психолози от Япония и САЩ. Хората, които ежедневно показват своята благодарност и нежност към другите, се чувстват много по-добре физически и изпитват вътрешна удовлетвореност и хармония. 

Росица Райкова е медицинска сестра в Пирогов. За нея огромна радост е да спасява деца и да връща техните усмивки. Тя прави добрини всеки ден. 

Никога не спираме да се удивляваме от чистата любов, на която са способни животните. Лишени от възможността да говорят, те успяват с действията си да докажат, че добрината не е просто човешка, а природна черта. Няколко трогателни истории за животните и техните невероятни постъпки, които със сигурност ще ви накарат да се замислите колко човека са готови на същото в предаването Днес.  

Със своя хъс за победа, но и с големите си сърца, спортистите също могат да бъдат пример, особено за младото поколение.