Финансов наръчник за самотни родители

14,7% от домакинствата у нас са самотни родители, по данни на Евростат.

06.10.2015 | 16:45 Редактор: Пролетина Съботинова
Финансов наръчник за самотни родители

Самотният родител най-често се асоциира с труден живот и безпаричие. Недостатъчно финанси и трудности при оптимизиране на семейния бюджет. Това са най-честите проблеми, с които се сблъскват самотните родители в България.Случаят на Константин не е такъв. Напук на лошата социална политика в България и без помощ от държавата, той вече 10 години отглежда сина си напълно сам.

"Когато синът ми беше малък, детските надбавки бяха 18 лв., и за мен беше обидно да ходя да ги взема, защото 18 лв. нищо не ти решават - дори закуската в училище" , разказва Константин Венков, който отглежда сина си сам.

Успява да осигури финансова стабилност на малкото си семейство, но липсата на време за детето, става причина Константин да смени 4 пъти работата си.

"В моя случай синът ми ходеше на карате, на футбол, на плуване и на английски език.  Съответно времето също така беше доста сериозен проблем, защото само аз го водех. Работодателите съответно искат по-голямо присъствие като време, детето от своя страна също иска и така човек си подрежа нещата спрямо приоритетите" , разказва още Констаин.

Още над 400 хиляди родители в страната се сблъскват с проблемите на Константин. По данни на Евростат, най-висок брой самотни родители живеят в столицата – повече от 80 хиляди. Освен с времето за детето и възпитанието, родители, които отглеждат сами децата си, изпитват голяма трудност с организирането на малкия си бюджет. В България, според закона, тази група се подпомага като останалите родители – те могат да кандидатстват за помощ за социално подпомагане, за отопление и за наем за общинско жилище. 

"Няма социална помощ, която да е отредена точно за самотен родител. В Закона за социоално подпомагане и Правилника за неговото прилагане, както при отпускането на целевите помощи за отопление, тези родители обаче ползват по-висок процент. Той дава право на повечето от тях на достъп до този вид подпомагане" , коментира Зоя Попова от Агенцията за социално подпомагне. 

За да могат да получат такава помощ самотните родителите обикновено трябва да са безработни или с доход по-малък от минималната работна заплата. Дори и да отговарят на критериите, сумата е крайно недостатъчна. За да стигат парите за наем, сметки, храна и разходи за детето, специалисти съветват самотните родителите да водят стриктен отчет на бюджета си.

"Да се прави годишен план, в който да се разпишат и остойностяват големите разходи, включително ваканции, Нова година, рождени дни. Всичко това са разходи, които идват еднократно, ако има автомобил, също да се да се опише – т.е всички по-големи разходи включително и за ремонт да са описани и остойностени.  Бюджетът трябва така да се води, че да се заделят средства през годината, за да се натрупа", съветва самотните родители Росиса Вартоник от "Инициатива Финансова грамотност".

Да се търсят винаги намаления, да се купуват дрехи и книги от приятели или магазини със стоки втора употреба, съветват още финансовите експерти. За Константин, самотното родителство е трудно колкото всяко друго. Преодолял финансовите пречки, той вече е изпратил сина си да учи във Франция. И гледа напред.