Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Правителството изплати 2 млрд. лв. външен дълг и се похвали със стабилно управление

Икономистът Красен Станчев и финансовият експерт Любомир Дацов коментираха темата в "Денят ON AIR"

11.07.2017 | 19:56 Редактор: Жанета Нейкова
Правителството изплати 2 млрд. лв. външен дълг и се похвали със стабилно управление

В резултат на стабилното управление на страната, на 7-ми юли Министерството на финансите изплати близо 2 милиарда лева от външния дълг на страната, заявиха на пресконференция народни представители от ГЕРБ.

Има ли ефикасност и ефективност в публичните ни финанси и от схемата за управление на държавния дълг коментираха в "Денят ON AIR" икономистът Красен Станчев и финансовият експерт Любомир Дацов.

"Решението от 2015 г. за една обща схема на управление на дълга беше добро решение, тъй като позволява да се намали неговата стойност", твърди Станчев. И допълни, че целият шум през 2015 г. се е оказал безсмислен.

Според Любомир Дацов това решение означава, че като правиш дефицити, трупаш дългове.

"Като имаш превишение на публичните финанси, тогава дългът намалява. В предходните години той от 14% през 2009 г. стигна до 29% днес. Надявам се тази тенденция да бъде прекъсната", посочи финансовият експерт пред Bulgaria ON AIR.

Той информира още, че за първите 5 месеца на 2017 г. публичните финанси също показват стабилно превишение, което означава, че както миналата, така и тази година ще имаме добри резултати.

"За 2018 г. не мога да дам коментар, защото източникът й на превишение е интересен", загатна Дацов.

Запитан изплащанията на държавния дълг дали са от излишъци от бюджета, експертът потвърди твърдението. 

"Преди изплащането на операцията по дълга, фискалният резерв беше към 11 млрд. лева", заключи Любомир Дацов като поясни, че става въпрос за резерва на Българска народна банка (БНБ).