Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В духа на 24 май: За словото, спуснато отгоре

Словото е сила, а писмеността - начин то да достигне до хората и да остане във времето, сподели авторът на видеото "Свещената азбука"

24.05.2017 | 20:14 Редактор: Мария Аладжова
В духа на 24 май: За словото, спуснато отгоре

Глаголическата азбука е първата азбука и се твърди, че тя е дадена отгоре, разказа в духа на 24 май в предаването "Денят ON AIR" арх. Пламен Мирянов, режисьор на видеото "Свещената Азбука".

"Глаголическата азбука представлява символна система, която има вселенско послание. В същото време е най-древната азбука. Интересното, че всички свещени текстове са се изписвали на глаголица. Нашата писменост е много свързана с посланието от Библията", обясни той. 

Разликата между глаголицата и кирилицата е, че втората е по-разбираема и по-лесна за използване, докато на глаголица са се изписвали главно свещени текстове.

"Словото има невероятна сила - силата да създава нови реалности, да реализира нашите мечти и идеи, да докосва сърца и дори да ни изцелява. Писмеността е начинът на словото да достигне до повече хора и да остане във времето. Словото може да привлече всички около нас, когато е добронамерено", сподели още от философията си Мирянов.

В коментар за нашумялото издание на Вазовото "Под игото" на "шльокавица", коментира:

"Не би трябвало толкова много да се акцентира на латиницата в наши произведения. Първо, че омаловажава факта, че ние си имаме собствена писменост, омаловажава и делото на светите братя".

А мечтата на младия творец е да създаде пълнометражен филм за историческото наследство на България.