Шльокавица срещу кирилица

Как пишат младите в 21 век?

24.05.2017 | 16:32 Редактор: Кристина Михайлова
Шльокавица срещу кирилица

"Ще изяде ли шльокавицата кирилицата?"

Вероятно всеки се е сблъсквал с текст – уж написан на български език, но с латински букви. Всъщност шльокавицата е нов тип писменост – възникнала покрай общуването през дигитални устройства – с имейли, есемеси и чатове.

Този популярен начин за писане стана повод за появата и на първата книга, написана изцяло на шльокавица. А творбата е не коя да е, а романът "Под игото". Родно издателство реши да използва тази провокативна кампания, за да отбележи Деня на славянската писменост. А  целта е запазването на чистия българския език. 

Накарахме ученици от 6 клас да прочетат няколко изречения от новия вариант на "Под игото". Част от тях се затрудниха, други признаха, че самите те пишат с латински букви на телефона или компютъра си. По-лесно се намират буквите на клавиатурата, твърдят учениците. А най-трудни за изписване на шкльокавица са българските букви Ш, Ч, Ц и Ъ. Същите тези, които придават на родната ни писменост красота и уникалност.

Почти 70% от българите не са купували книга през последната една година, сочи социологическо проучване. И процентът ще се увеличава.  Но както казва Бойчо Огнянов - главният герой от романа Под игото - „България заслужава да се потрудим за нея“. А какъв по-добър начин да го направим, от този да съхраним българската азбука.

Още за модерната писменост и защо младите хора предпочитат латински букви, за да пишат на български - вижте в репортажа на Кристина Михайлова и оператора Мартин Ангелов.

 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Кънчо
преди 8 месеца