Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лавина от присъди за България в Арбитражния съд във Вашингтон?

Имаме проблем, защото се съдим с Чехия, Австрия и Оман, алармира адв. Ивайло Дерменджиев в студиото на Bulgaria ON AIR

10.05.2017 | 20:29 Редактор: Тодор Петров
Лавина от присъди за България в Арбитражния съд във Вашингтон?

България може да бъде осъдена от Арбитражния съд във Вашингтон да плати стотици милиони евро по няколко заведени срещу държавата дела. За това предупреди специалистът по международното частно право и международен арбитраж адв. Ивайло Дерменджиев в предаването "Денят ON AIR"

"Най-големият иск е на EVN срещу България по приватизационната сделка за ЕРП. Сумата е около 700 млн. евро. Решението по това дело се очаква скоро. Другият оператор - "Енерго-Про" започна иск за 52 млн. евро, който е достигнал 152 млн. евро. Искът на ЧЕЗ още никой не може да каже колко е", обясни той в студиото на Bulgaria ON AIR. 

Според адв. Ивайло Дерменджиев от ЧЕЗ изчакват да се получи практика по този вид спорове. Той добави, че обикновено в тези дела се искат повече пари, отколкото инвеститорите очакват да получат. 

По думите на госта на Владимир Сиркаров след делото на "Нова Плама" срещу България от 2007 г. се наблюдава масово нарастване на производства срещу държавата. Адв. Дерменджиев уточни, че Министерството на финансите доста рестриктивно дава информация по движението на делата.

Той добави, че искът на Оманския фонд за фалита на КТБ е започнал на база това, че тяхната инвестиция е отчуждена след съдебни процедури и действия на синдици. 

"Искът е заведен от частен фонд, но той е собственост на държавата. Имаме проблем, защото се съдим с Чехия, Австрия и Оман", подчерта експертът по международен арбитраж.

Ивайло Дерменджиев отбеляза, че обикновено Арбитражният съд във Вашингтон заседава между 3 и 5 години по делата.