Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Европа на няколко скорости" не отрича "Европа на нациите"

Двете системи могат да съществуват заедно, предложи юристът Емил Георгиев пред Bulgaria ON AIR

31.03.2017 | 20:24 Редактор: Иван Берберов

Юристът Емил Георгиев, коментира бъдещето на Европа в студиото на "Денят ON AIR". Според него "Европа на две скорости" е неизбежна, но не се противопоставя на "Европа на нациите". Той предложи начин двете системи да съществуват едновременно.

"Най-вероятно Европа ще тръгне по пътя на "Европа на няколко скорости". Федерализирането на Европа е смислено само ако се отнесе към няколко политики: външна политика, политика на сигурността и общо гражданство", заяви гостът.

От друга страна той смята, че системата "Европа на нациите" е приложима към секторите, от които зависи конкуренцията.

"Предпочитам варианта, в който други политики се върнат от Брюксел към столиците. Така ще постигнем по-голяма конкуренция. В конкуренцията се ражда истината, тъй като където я имаме няма застой. Двете системи могат да съществуват заедно", посочи Георгиев пред Bulgaria ON AIR. 

Попитан за предстоящото поемане на председателството на ЕС от България, юристът изказа мнението си, че трябва две много важни неща да подсигурим - общото гражданство и сигурността на границите.

"Това е исторически шанс да подсигурим сигурността на българските граждани, които живеят в някоя друга европейска страна. Освен това сме заинтересовани за укрепване на външните граници, тъй като сме пряко заплашени от вълна емигранти и напрежението в Турция", даде оценката си Георгиев.

Вижте още във видеото: