Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Елена Йончева: Може да очакваме обрат на войната в Сирия

Сега започва битката на Турция срещу "Ислямска държава", коментира журналистката пред Bulgaria ON AIR

24.08.2016 | 20:31 Редактор: Луиза Божинова
Елена Йончева: Може да очакваме обрат на войната в Сирия

Тази сутрин турски войски навлязоха на сирийска територия и мисля, че може да очакваме обрат на войната в Сирия. За първи път Турция се изправя действително срещу "Ислямска държава" (ИД). Досега тя се бореше срещу организацията, но на практика тя се бореше срещу кюрдските сили, които се намират в западната част на Сирия, а не срещу ИД.

Това коментира журналистката Елена Йончева в предаването "Денят ON AIR".

"Шансът тези два милиона и половина бежанци, които се намират в Турция, да не тръгнат през България, е едно мирно решение да се развърже този пъзел в Сирия. Ако това, което се случва в момента, е етап от решаването на конфликта, голяма част от тези бежанци ще започнат да се връщат", посочи тя.

"След срещата на Реджеп Ердоган и Владимир Путин в Санкт Петербург вероятно са подписани секретни протоколи. Предполагам, че е постигната договореност за Сирия между Анкара, Москва и Дамаск", коментира още Йончева. "Преди три дни в ливанската преса се появи информация, че е имало среща между представител на турското разузнаване в Дамаск с представители на сирийското разузнаване. Сега започва битката на Турция срещу "Ислямска държава". Това означава вероятно гаранции от Русия, че кюрдите няма да бъдат подпомагани", допълни тя.

На въпрос какво печели Русия от това, че турците няма да са срещу режима на Башар Асад, който Русия подкрепя, Елена Йончева каза, че "в интерес на Русия е в Сирия да няма ИД, да няма радикално настроени групировки."

"Турция разбра, че в резултат на руската подкрепа в Сирия, няма да достигне свалянето на Асад и по-успешната борба срещу кюрдите ще бъде с Русия, а не срещу Русия, както беше до този момент", подчерта тя. 

Запитана дали Русия търси партньорство с Турция, отслабвайки НАТО, журналистката каза, че не мисли, че Русия може да отслаби НАТО по този начин. Според нея, партньорството с Турция е стратегическо партньорство насочено към Близкия Изток и към Сирия.

По отношение на ролята на Русия в Крим, Елена Йончева каза, че случващото се в Украйна зависи от договорките между Москва и Вашингтон.

"Най-добрият начин да се реши този проблем е федерализация под някаква форма на Украйна. Не вярвам Русия да има интерес от разделянето на Украйна. Тя няма интерес да има на границите си един враг. Разделянето на Украйна няма да реши никакъв проблем", посочи Елена Йончева.

Цялото интервю вижте във видеото: