Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Екатерина Михайлова: Трябва да се научим да спазваме правилата!

Ако трябва да дадем днес оценка на Конституцията, тя няма да е еднозначна, заяви бившият лидер на СДС пред Bulgaria ON AIR

14.07.2016 | 21:02 Редактор: Луиза Божинова
Екатерина Михайлова: Трябва да се научим да спазваме правилата!

Конституцията е основен закон, но той казва какво да е държавното устройство и управление, как да функционират институциите, как да се защитават правата. Слага една основна рамка, върху която е съвсем нормално различните политически сили да имат различен поглед. Важно е дали се е развила, дали се е натрупала практика, дали се е свършила работата.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" Екатерина Михайлова, бивш народен представител, лидер на СДС и настоящ преподавател по право в НБУ.

"Практика се е натрупала. Веднъж през решенията на Конституционния съд, втори път с приемането на закони, на трето място през политически опит", посочи Михайлова в ефир.

"Ако трябва да дадем днес оценка на Конституцията, тя няма да е еднозначна. Донякъде е свършила нещата, но от друга страна не е постигнала това, което българските граждани искаме да се случи - да има справедливост и достатъчно ред", допълни тя.

По думите й, трябва да успяваме да преборим всички неща - и законите да са наред, и манталитетът да стане такъв, че да се научим да спазваме правилата.

"Добре е да има прокурорска проверка, да чуваме препоръките, които ни се дават и експертизата, която ни се предлага", настоя Михайлова.

"Трябва да се реформира не само съдебната власт, но и другите части на властта", добави тя.

Според Михайлова има нужда от един спокоен, но обективен поглед на това какво се случва и решения, които да бъдат предложени.

"Познавам такива хора, които получават образование и избират друг път, не толкова заради възнаграждение, а заради среда, заради начина, по който функционират институциите", заяви Михайлова.

"Аз ще продължа да говоря, за да искам нещо да се направи. Активността на гражданите е от съществено значение. Ако всички кажем: "Нищо няма да стане" и обърнем гръб, не търсим начин, това е в полза на най-лошите неща, които виждаме пред себе си - олигархични кръгове, корупция, завземане на властта. Аз не искам това да го оставяме. Понякога и гласовете извън политическия живот се чуват", заключи тя.

Цялото интервю вижте във видеото: