Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

МВР ще получава достъп до електронните ни съобщения?

Въпросът е кой контролира контролиращите, твърдят експертите Калоян Правов и Борис Гончаров пред Bulgaria ON AIR

26.05.2016 | 21:33 Редактор: Луиза Божинова
МВР ще получава достъп до електронните ни съобщения?

МВР ще получава достъп до електронните ни съобщения, ако има данни, че сме жертва на тежко престъпление. Тази промяна ще стане факт, ако депутатите приемат изменение в Закона за електронните съобщения. От МВР обясниха, че за да имат достъп до кореспонденцията ни, ще им е нужно разрешение от съда.

"Тежката престъпност се е спирала години наред без никакви такива средства, а просто с добри полицаи", коментира в предаването "Денят ON AIR" IT експертът Калоян Правов. По думите му нито тероризмът е намалял, нито има някакви особени данни за намаляване на остри криминални прояви.

"Засилва се тенденцията на изискването за повече власт по отношение на тези данни, по искането за повече контрол върху съвременните технологии под претекст, че се повишава сигурността", посочи хакерът Борис Гончаров. "Въпросът е кой контролира контролиращите и до каква степен обществото има достъп до информация кой, по какъв повод, с каква цел е доставял някакви данни свързани с неговата дигитална идентичност", обясни той.

Борис Гончаров заяви, че това много често става зад една завеса, до която обществото няма достъп.

Калоян Правов пък посочи, че ако политическата класа получи достъп до достатъчно голям масив данни, може да ги използва за да очерни определени хора, неудобни за нея.

"Това е наклонена плоскост. За този момент българската власт не може да чете съобщенията, които прихваща. Тя ги локализира като данни - тук е направено обаждане, тук е изпратен имейл. Въпросът е, че веднъж тръгне ли по тази плоскост може да се стигне изключително далече", допълни Правов.

"Ние сме свободни по Конституция и би трябвало да отстояваме тази свобода, като това включва и нашия живот в дигиталното пространство", категоричен е Гончаров.

Цялото интервю вижте във видеото: