Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политическите репресии в Турция ще доведат до нова бежанска вълна?

Гледни точки на проф. Нако Стефанов и Весела Чернева в "Денят ON AIR"

06.05.2016 | 21:13 Редактор: Мария Аладжова
Политическите репресии в Турция ще доведат до нова бежанска вълна?

В момента в Турция на практика се води гражданска война. Това заяви в "Денят ON AIR" проф. Нако Стефанов, преподавател в НБУ относно политическото напрежение в източната ни съседка и споразумението с ЕС, което допълнително нажежи страстите сред управляващите.

"На практика Турция участва във войната в Сирия. Тя купуваше нефт от там и продължава да купува. Няколко хиляди наменици са минали турската граница", коментира Стефанов и продължи, - "Особено в случая с тази гражданска война, трябва да кажем, че това ще усили потока от бежанци от самата Турция".

По думите му репресиите срещу турските журналисти и закриването се вестници определено са създали различна атмосфера в страната. 

"Явно се върви към един режим срещу средствата за масова информация, срещу интелигенцията и гражданското общество. Това ще ускори процесс на миграция от Турция".

По мнението на Стефанов в момента наблюдаваме "една Европа на регионите". Според него, ако се се подпише Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции, корпоративните интереси ще вземат връх над националните.

Подобни кризи обаче само помагат на ЕС, смята бившият говорител на МнВР и експерт от Европейския съвет за външна политика Весела Чернева:

"Безспорно виждаме, че бежанската криза се успокои през последните седмици", заяви в пряко включване тя. - "Колкото и да бяха песимистично настроени наблюдатели на споразумението между ЕС и Турция, виждаме намаляване на бежанския поток към ЕС и това успокои до голяма степен страстите в самия ЕС".

По думите ѝ това, което в момента тревожи всички, е наближаващият референдум на 25 юни във Великобритания:

"Като че ли в момента Европа е затаила дъх и чака да види как ще се развие той и какво ще последва от него. Дали ще видим някакъв центробежен процес в ЕС, засилване на различните скорости или обратното".

По данни на проведено наскоро социологино проучване, само 3 от общо 28-те държави членки на блока са скиптични за бъдещето на Шенген. Останалите 24 смятат, че Шенген ще се върне в старата си форма и че европейската интеграция ще се задълбочи, посочи още Чернева.