Борисов заръча: Турция и ЕС да спазват уговорките!

България се справя много добре с охраната на границите, увери премиерът

05.05.2016 | 17:55 Редактор: Тодор Петров
Борисов заръча: Турция и ЕС да спазват уговорките!

Надявам се, изпълнявайки споразумението на ЕС с Турция, да се спазват всички въведени правила за влизане в ЕС - ГКПП, биометрични данни, съответните проверки и прегледи. 

Това каза министър-председателят Бойко Борисов в интервю пред AFP, цитиран от "Фокус," във връзка с миграционната политика на Европа 

"Няма държава и няма премиер, който да каже, че не се притеснява от сегашната ситуация в Европа, би било безотговорно. Още повече и новините, които идват от Турция за проблеми между управляващите на най-високо ниво. Няколко дни заседавахме и приехме Европейският съвет, като най-висш орган, споразумението с Турция. Така че да бъдат добри и турците, и европейците да спазват това, което подписват", заяви Борисов. 

Премиерът каза още, че България харчи и инвестира в охрана много пари, променени са закони, за да може армията, жандармерията и полицията да участват в охраната на границата. 

"На определени терени си помагаме със заграждения, дислоцирали сме и кораби на военните, на флота, на "Гранична полиция" в Черно море, за да пазим морската граница. Има огромна, за радост, сухопътна граница с Турция и Гърция, в непрекъсната комуникация сме със съседните държави. Към днешна дата България се справя много добре с охраната на Шенгенските граници", поясни Борисов се.

На въпрос дали в България има вътрешно напрежение и страхове, че Турция би могла да изпрати голям брой бежанци към страната ни, премиерът уточни, че когато сами подхранваме и не спазваме собствените си решения има много хипотези.