Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Калфин предлага подкрепа за кандидатурата на Бокова за ООН

Ивайло Калфин в Денят ON AIR

14.01.2016 | 20:31 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин предлага подкрепа за кандидатурата на Бокова за ООН

Приоритетите в новия сезон трябва да бъдат сигурността и българската армия заради последните световни събития, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 14 януари 2016.

Той коментира още подкрепата за Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, промените в ДПС като вътрешнопартиен проблем и предстоящия Национален съвет на АБВ.

Още по темата

"Живеем в много променен свят през последните години. Темата за сигурността и бежанците, ИД, напрежението ..." - добави Калфин.

България се намира на много интересно и важно геополитическо място, което дава възможности - интересно е по кой път ще поемем, каза Калфин.

"Това парадоксално ни дава много повече възможности - по-добре е тогава, когато си важен да си определяш позицията, отколкото никой да не ти обръща внимание." - поясни Калфин.

 

Още по темата

ООН

Според Калфин България има шансове да има генерален секретар на ООН, ако бъде издигната кандидатурата на сегашния председател на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Според него това е уникален външнополитически шанс.

"Не става въпрос за личности. На нас не ни дават едно място, където ни казват да изберем един добър българин или българка да заеме това място. Става дума за една много сложна надпревара и то в днешния свят, в който ООН е единственият инструмент, който може да решава някакви конфликти. Изключително важна ще бъде ролята на ООН през следващите години.

И ние имаме уникалния шанс, въпреки че нямаме 100% гаранция и няма как да го имаме на този етап - е свързан с цялата биография на Ирина Бокова. Всяко друго действие на правителството би означавало, че ние умишлено или заради некадърност не се възползваме от уникален външнополитически шанс." - коментира Калфин.

Той отбеляза, че многократно е разговарял с премиера Борисов и външният министър Даниел Митов. Вицепремиерът подчерта, че не става дума за партийна кандидатура.

АБВ

На 16 януари предстои Националния съвет на АБВ, на който ще се даде оценка на правителството за свършената му работа през последната година, съобщи вицепремиерът. По думите му АБВ не противопоставя отношенията Русия с ЕС и НАТО, а че санкциите трябва да паднат през ЕС.

Все още при добро и политическо желание има възможност това правителство да покаже, че може да свърши още работа за обществото - колко време зависи само от него, смята вицепремиерът. Според него ГЕРБ предстои да реши дали да тръгне на избори или не, но ДПС най-вероятно ще се насочат към предсрочни избори.

"Тези промени, които започнаха със смяната на председателя.. предстои им конференция, предстои им избор на нов председател, вероятно преминават и през консолидация на цяла парламентарна група и партия, за което са необходими чисто технологично избори и няма нищо общо с проблемите на държавата. Забъркването на геополитически въпроси с драмите в ДПС е абсолютно неуместно. Това е вътрешнопартиен проблем на ДПС и той води към предсрочни избори. Не са и те обаче, които ще определят дали ще има избори или пък БСП." - обясни Калфин.

Още по темата

Ивайло Калфин заяви, че не може да оправдава български политик, който е потърсил закрила в турско посолство и попита защо не е отишъл в ДАНС. Според него това е неприемливо, а още повече, че бившият лидер на ДПС  е "бил човекът в държавата с най-силната охрана в държавата".

Закупуване на 6 двигателя за МиГ-29

Заявката, че ще се закупят 6 двигателя за МиГ-29 е опит да се спаси българската авиация, коментира вицепремиерът.

"Това е решение в последния момент в опит да се спаси някакъв остатък на българската авиация. Но трябва да мислим дългосрочно и то през 2016г. Трябва да затегнем бойната способност на държавата. Нека да видим какво става около нас." - добави Калфин.

Реформата в МВР

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е външен човек, който се опитва да реформира изцяло системата, но среща силна съпротива, коментира Калфин. По думите му сред Синдикатите на МВР има разумни хора и те биха подкрепили реформи, които са важни - разделянето на категории труд и оборудването, а може да има съгласие за заплатите.

Според Жоел Рюе от DiplomaticCourier.com най-вероятните кандидати за поста генерален секретар на ООН включват:


коментирай >
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма