България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Б. Маринков: През последните 6 месеца в Турция имаше 4 атентата

Вината много бързо се прехвърли върху Ислямска държава, смята д-р Т. Стойчев

13.01.2016 | 12:43 Редактор: Ирина Георгиева
Б. Маринков: През последните 6 месеца в Турция имаше 4 атентата

В Турция имаше 4 атентата през последните 6 месеца. Това коментира Бойко Маринков от Института по балканистика към БАН в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

"Първо беше в Диарбекир на 5 юни, две дена преди парламентарните избори. Вторият беше в Суруч, където имаше самовзривяване и загинаха 33 кюрдски активисти. Третият беше в Анкара на 10 октомври - там загубите бяха огромни. На 12 януари в Истанбул беше четвъртият атентат. Ако в първите три жертвите са главно кюрдски активисти - политически активисти, то последният е насочен в самия център - най-старият център на Истанбул - град с 14 млн. население и 10 млн. туристи." - припомни Маринков.

Преподавателят в НБУ към департамента Национална и международна сигурност д-р Тихомир Стойчев смята, че много бързо са обвинили терористичната групировка Ислямска държава като виновник за атентата на 12 януари.

"До един момент се казва - един саудитец, който не е познат на турските служби и изведнъж по намерените останки, ДНК-а казваме ИД. В Турция се създаде едно сериозно напрежение по повод обвиненията, че част от контрабандните стоки - петрол главно са били насочени към Турция и тя по един или друг начин без да иска или нарочно е способствала тероризма." - обясни д-р Стойчев.

България не е защитена от тероризъм, тъй като няма капацитет да се бори с него, смята д-р Стойчев.

 "Искам да предупредя обществото и службите, че на 9 септември 1982г. беше убит турският генерален консул в Бургас и там бързо прие вината върху себе си една арменска организация. Турция има твърдо отношение към някои малцинства - арменците, кюрдите и т.н. Над 80 държави вече участват в антитерористични коалиции под различни форми. Турция е активна страна и трябва да внимава. Моето предупреждение е щом мечката играе в съседа, трябва да внимаваме, кога ще дойде и в нашия двор." - поясни д-р Стойчев.

Турция често е мишена за нападения - ноември и декември също бяха активни в терористично отношение, добави д-р Стойчев. 

"Не трябва да забравяме, че Турция има особена роля и поведение и винаги е била притегателен център на представители на кавказката съпротива, когато им се е налагало да се укриват и разбира се и службите й, и политиците й умело са работели с тази категория хора. Друг един момент, към който трябва да се върнем е историческата традиция на Турция да се появяват всевъзможни радикални терористични организации от левия и десния спектър, а разбира се в края на XX и началото на XXI век станаха модни ислямистките радикални организации." - коментира д-р Стойчев.

Кварталът, където е направен атентатът не се ползва с добро име и е под сериозното наблюдение на турската полиция, отбеляза от своя страна Маринков. По думите му ударът е много сериозен, защото туристическите агенции започват да съкращават предложенията си за почивка в Турция.

"Двойката Ердоган - Даглутовлу имаше две основни стратегически цели. Едната е да остане на власт с ново мнозинство сред турския мезолит, което постигна на втория избор на 1 ноември и втората цел беше да приключи сирийската криза с налагане на един режим, който да измести режима Асад." - добави Маринков.