Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Хр. Казанджиев: Прави впечатление, че Газпром изпитва затруднения

Истината е, че Русия не може да игнорира Украйна, отбеляза още енергийният експерт

09.07.2015 | 21:02 Редактор: Ирина Георгиева
Хр. Казанджиев: Прави впечатление, че Газпром изпитва затруднения

Първата информация беше за ограничаване на изграждането на Южния газов коридор по сушата на Русия, припомни енергийният експерт Христо Казанджиев в предаването Денят Он Ер. Впоследствие на преден план излезе неразборията с Турция и сега тази информация за прекратяване на договора със Saipem, допълни Казанджиев.

"Информацията от Газпром е доста нееднозначна в смисъл, че прекратяването на договора е обявено и същевременно компанията ще търси други изпълнител на проекта. Този отказ на Saipem, който е италиански може да се тълкува като отговор на Европа и санкциите към Русия." - обясни Казанджиев.

Идеята е да се търсят компании извън ЕС, смята енергийният експерт. По думите му нещата трябва внимателно да се анализират, но очевидно това, което прави впечатление е, че "Газпром" изпитва затруднения.

"Само преди няколко дни Туркменистан обяви компанията за неплатежоспособна поради това, че не се издължава за закупен от него природен газ и има възобновяване на тръбата за природен газ през Украйна. Истината е, че Русия не може да игнорира Украйна." - допълни Казанджиев. 

Чуйте: