Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Весела Чернева: Урокът за България от гръцката криза - не е добре съседът ти е да е зле

Простите решения не винаги са най-добрите, подчерта Чернева

07.07.2015 | 20:36 Редактор: Ирина Георгиева
Весела Чернева: Урокът за България от гръцката криза - не е добре съседът ти е да е зле

Стратегията на Ципрас е по-проста, но и жестока към гръцкия народ - той иска да остане в еврозоната и ЕС, да избегне фалита и въвеждането на паралелна валута, опитва се да достигне до някакво хуманитарно ниво на кризата, така че гърците да имат нужда от хуманитарна помощ. Тогава ще се опита да преструктурира дълга - това обаче е ужасен сценарий. Това коментира Весела Чернева - директор в Европейския съвет за външна политика, в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев. Според нея друг проблем за Европа, ако гръцката държава абдикира, са бежанците.

"Особено що се отнася до Гърция, бежанците безспорно са фактор и заплаха от гледна точка на това, че една слаба държава, институционално слаба държава, такава, която няма финанси да се справя със собствените си нужди, вероятно ще вдигне контрола върху всички онези бежанци, които акостират по всички онези гръцки острови. Говори са, че те са стотици хиляди пръснати из цяла Гърция. Това е така и може да стане ясно само, ако гръцката държава абдикира и целият този поток тръгне към Европа. Това е една от причините и големите кризи, от които Европа се притеснява - именно от миграцията от Юг. Това означава и ИД и "внос" на терористи." - обясни Чернева.

Еврозоната трябваше да има по-добро и укрепнало политическо управление, за да има обща валута, смята Чернева. Според нея проблем е фактът, че има толкова много различни икономики, социални системи и различни разбирания за това какво движи една икономика и как може да бъде регулирана - всичко това създаде един разнобой и различна конкурентоспособност.

Простите решения не винаги са най-добрите, подчерта Чернева. Според нея урокът за България от кризата в Гърция е, че не е добре съседът ти да е зле.

"Има едно известно злорадство от българска страна. Тази страна инвестира у нас и повярва в България." - допълни Чернева.

Чуйте: