Заседанието на Еврогрупата за Гърция приключи без резултати

Нови преговори ще има на 8 юли

07.07.2015 | 19:22 Редактор: Ирина Георгиева
Заседанието на Еврогрупата за Гърция приключи без резултати

Заседанието на Еврогрупата за Гърция приключи на практика без резултати, тъй като Атина не представи на финансовите министри от еврозоната предложения за реформи и антикризисни мерки, пише БТА. Сега тези предложения се очакват на 8 юли, предаде ТАСС.

"Атина все още не е представила предложения." - заяви в края на срещата финландският министър Александер Стуб.

Стуб подчерта, че от Гърция се очаква официална молба, в която да формулира искането си за нова двугодишна програма за финансова помощ по линия на Европейския стабилизационен механизъм (ESM).

"На 8 юли ще има телеконференция на Еврогрупата, за да се обсъдят тези предложения." - обяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

На 7 юли на заседанието повечето финансови министри от еврозоната заявиха, че главната цел на срещата ще бъде запознаването с новите предложения на Атина по реформите и мерките за противодействие на кризата.

Текущата ситуация около Гърция ще бъде анализирана на среща на високо равнище от държавните и правителствените лидери от еврозоната на 7 юли вечерта.

Основания за възобновяване на преговорите за помощ за Гърция по линия на Европейския стабилизационен механизъм засега, както и преди, няма, каза германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си на извънредната среща на високо равнище в Брюксел.

Без солидарност няма възможност да се помогне (на Гърция), допълни Меркел. Без солидарност и без реформи пътят, по който искаме да тръгнем, е невъзможен, подчерта германският канцлер.