Гърция засега не е представила нови предложения на кредиторите

Гърция планира да огласи на 8 юли конкретни мерки за решаването на проблемите с държавния дълг

07.07.2015 | 17:45 Редактор: Ирина Георгиева
Гърция засега не е представила нови предложения на кредиторите

По всичко изглежда, че срещата на Еврогрупата на 7 юли няма да доведе до очакваните положителни резултати, пише Investor.bg. Очаква се финансовите министри от еврозоната да си отпътуват още след няколко часа, след като гръцката делегация не е представила никакви нови конкретни предложения. Такива ще има може би едва на 8 юли.

"Те казват, че ще представят нова молба и резюме на предложенията може би утре." - каза пред Reuters и високопоставен представител на еврозоната, който говори при условие за анонимност.

Британският Guardian също информира, позовавайки се на официален източник от еврозоната, че Гърция засега не е представила нови предложения на кредиторите и планира да огласи на 8 юли конкретни мерки за решаването на проблемите с държавния дълг. 

Според италианската новинарска агенция Ansa гръцкото правителство възнамерява да поиска мостово финансиране в размер на 7 млрд. евро. С него вероятно страната възнамерява да посрещне следващите плащания на траншове – към ЕЦБ и МВФ.

Правителството на Гърция възнамерява да подаде молба за нова спасителна помощна програма към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), твърди източник на германското издание Handelsblatt. Въпреки това обаче представителите на страната не са внесли нито писмена молба, нито писмени предложения, което е довело до объркване финансовите министри, пише още медията.

Официална пресконференция след срещата няма да има, а ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум ще даде само т.нар. doorstep – кратко изявление на вратата на залата. Според анализатори това говори, че и на 7 юли няма да има съществен пробив.

Междувременно и министърът на икономиката и вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел заяви 7 юли за пореден път, че евентуално обсъждане на облекчаване на Гърция дълг може да се обмисли само след прилагането на реформи от Атина.

"Ще можем да говорим за намаляване на дълга, само когато гръцкото правителство покаже, че прилага реформите." - заяви Габриел в интервю за седмичника Stern.

В противен случай "дългът отново ще започне да се увеличава само ден след намаляването му", допълни Габриел.

Засега Берлин твърдо отказва да се водят преговори по преструктуриране на колосалния дълг на Гърция, изправена пред финансово задушаване. И въпреки всичко именно това предоговаряне е поставено като условие за споразумение с кредиторите от гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас, отбелязва AFP.

Така по всичко личи, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас няма да изпълни поредно свое обещание - да постигне споразумение с кредиторите до два дни след референдума.