Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дончев: България настоява страните от ЕС да спазват еднакви правила при осъществяването на енергийните си проекти

Проблемът с бежанците е свързан най-вече с това доколко сме хуманни, смята вицепремиерът

24.04.2015 | 12:00 Редактор: Ирина Георгиева
Дончев: България настоява страните от ЕС да спазват еднакви правила при осъществяването на енергийните си проекти

Проблемът с бежанците не е свързан само с входящия поток законни или незаконни мигранти в това число и бежанци, които идват от Европа. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в предаването Денят Он Ер.

"Той може да създаде една по-голяма чувствителност в периферията от друга страна може да породи и по-голямо вътрешно политическо напрежение в нетните доводи и в страните, които внасят голяма част от средствата в бюджета, защото периферията на Европа - страни като Гърция, България, са страни нетни бенефициенти - те получават повече средства, отколкото внасят." - обясни Дончев.

Проблемът е не само икономически, той е не само въпрос на сигурност, отбеляза вицепремиерът.

"Той засяга много по-големи измерения - предполагам, че знаете, че Европа е 7% от световното население и сформира 20% от БВП, който се сформира в Европа. Това прави половината от социалните разходи, които се правят в света. Съвсем нормално е, когато живееш зле и не си толкова далеч от Европа да се опитваш да влезеш вътре и да се опитваш да се възползваш от преимуществата в нея. Тук отговорът, който трябва да дадат гражданите и политиците е, ние доколко сме хуманни и доколко искаме социалните блага, които се осигуряват за европейските граждани да бъдат споделяни с други. Един много труден въпрос."- обясни Дончев.

Още по темата

На теория всяка страна в ЕС може да прави каквито и да е било проекти със страни, които си избере и които са в нейна изгода. Това коментира Дончев по повод срещата между енергийните министри на България - Теменужка Петкова, на Гърция - Панайотис Лафазанис, както и на зам.-министъра от румънска страна Адриян Албулеску. По думите на вицепремиера българските съображения са в две посоки:

"Като страна, която е категорично посочена за причина за прекратяването на Южен поток по единствената причина, че последователно, системно и лоялно е следвала европейските правила, ние имаме право да сме чувствителни по темата, както тези правила се прилагат в различните държави членки. Единствената наша позиция е, че приемаме нашите съседи да правят каквото считат, че е правилно за тях, но ние ще сме особено чувствителни по спазването на едни и същи правила за всички държави членки." - обясни Дончев.

Вторият въпрос е за Европейският енергиен съюз, който предполага общ подход не само на ниво норми, но и по отношение на свързаност, договаряне на цени и доставки, допълни Дончев.

Проектът "Турски поток" не е бил обект на разговори по време на срещата.

Чуйте: