Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ирина Абаджиева–Репуц: Дуалният модел още няма законова рамка

Сегашният закон за образованието не задава рамка, която да позволи профилирането в училище

13.04.2015 | 21:12 Редактор: Петко Трухчев
Ирина Абаджиева–Репуц: Дуалният модел още няма законова рамка

Образованието не е приоритет за управляващите когато и да било. Това посочи в предаването „Денят он ер“ с водещ Милена Милотинова председателят на „Инициативен родителски комитет“ Ирина Абаджиева–Репуц. В приетия миналия месец на I-во четене Закон за образованието е заложен дуалният модел на образованието. Той обаче не е водещ, е мнението на експерта.

Дуалният модел е профилиране на образованието и развива качествата на ученика според интересите му.

Като пример за безхаберието на държавата Репуц посочи, че законът е бил внесен в парламента през ноември миналата година, а е минал едва през март сега и то на първо четене. В него е зададена само рамката. Тя не позволява въвеждането на дуалната система на образование, защото за да стане приложима, са необходими стандарти и програми. Такива обаче няма изготвени.

Репуц акцентира и на средствата за образование.

В Германия, откъдето тръгва дуалната система, всяка година се увеличават парите за образование. У нас – обратното.

Въпросната система ще спомогне и на бизнеса да получи качествени кадри, липсата на които е сред основните проблеми на пазара на труда в България.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
irina.abadjieva.repo
преди 9 години
Това заглавие е много подвеждащо и създава точно обратното впечатление на казаното от мен. Дуалната система си е напълно приложима, но още няма законодателна рамка. Новият закон си е само законопроект от цели три години. В него е предвидено въвеждането й, но освен него ще трябва да се изработят и програми и т.н. Сигнализирай за неуместен коментар