Нова процедура за избор на управител на БНБ , с повече публичност: Петър Славов

25.11.2014 | 21:24 Редактор: Петко Трухчев
Нова процедура за избор на управител на БНБ , с повече публичност: Петър Славов

На този етап кандидатури за нов управител на БНБ не са обсъждани. Изчаква се сегашният гуверньор Иван Искров да си подаде оставката. Това заяви в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Правилникът на парламента е приел в последните дни нова процедура за номинации на висши административни длъжности от парламента, разкри депутатът. Тя предвижда публично изслушване на всички кандидатури. Така няма да има задкулисие и ще се избира сред най-добре представилите се, счита Славов.

 

Още по темата

Следващата седмица Реформаторският блок ще внесе предложения за промени в закона за банковата несъстоятелност, съобщи още Славов. Те ще уредят спорния момент в сега действащия закон, според който синдикът в запорирана банка не може да назначи международна фирма, която да проследи „потъналите“ пари.

Относно приетите днес от временната финансова комисия в парламента изменения на закона се предвижда, извършени по време на квестура, да се считат за недействителни. Юридическият спор до колко това е правилно може да се отнесе и до Конституционния съд, допусна Славов. Засега обаче никоя от страните, които могат да го сезират, не е дала подобна заявка.

Още от разговора на водещия Веселин Дремджиев с депутата от Реформаторския блок Петър Славов вижте във видеото!