БНБ призова Фонда за гарантиране на влоговете да избере компания за финансово разследване на КТБ

Подобно решение и произтичащите от него последици отговарят на дългосрочния обществен интерес, посочва Иван Искров

25.11.2014 | 20:21 Редактор: Мариета Иванова
БНБ призова Фонда за гарантиране на влоговете да избере компания за финансово разследване на КТБ

Управителят на БНБ Иван Искров призова новия председател на УС на  Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/ Радослав Миленков да разгледа предложението на Централната банка за избор на компания с необходимия за целта международен опит, която да разследва финансовите операции с активи в КТБ, довели до състоянието й на отрицателен собствен капитал и впоследствие до отнемане на лиценза на финансовата институция.

 В поздравителен адрес до Миленков по повод назначението му на поста председател на УС на Фонда Искров отбелязва, че е убеден, че действията по ангажирането на разследваща компания отговарят на дългосрочния обществен интерес и ще бъдат сигурен знак, че злоупотребите с парите на вложителите няма да бъдат оставен без последствия.


Ето и пълният текст на съобщението от пресцентъра на БНБ:
 
Управителят на БНБ г-н Иван Искров изпрати поздравителен адрес на г-н Радослав Миленков по случай избирането му за председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/. Като пожелава успех в неговата работа, управителят на БНБ напомня за предложението на УС на БНБ, което представителят на централната банка във ФГВБ г-жа Нели Кордовска вече е внесъл за разглеждане в УС на Фонда. По същество това предложение предвижда стартиране на процедура за избор на компания, притежаваща необходимия международен опит за проследяване и разследване на извършените операции с активи на КТБ, довели до отрицателен собствен капитал на банката и до отнемане на лиценза.

Управителят на БНБ споделя своето убеждение, че такова решение и произтичащите от това действия изцяло отговарят на дългосрочния обществен интерес и ще бъдат сигурен знак, че злоупотребите с парите на вложителите не трябва да бъдат оставяни без последствия. Както и досега, ФГВБ може да разчита на доброто работно сътрудничество и ползотворно институционално взаимодействие от страна на централната банка, се посочва в поздравителния адрес.