Бюджетната комисия даде зелена светлина на актуализацията на бюджета

Депутатите подкрепиха идеята за забрана на прихващанията в КТБ

25.11.2014 | 14:32 Редактор: Мариета Иванова
Бюджетната комисия даде зелена светлина на актуализацията на бюджета

Актуализацията на бюджета беше одобрена на второ четене от временната бюджетна  комисия в парламента, която предвижда увеличаване на дефицита до 3.7% и теглене на нови заеми до 4.5 млрд. лева.

Депутатите единодушно подкрепиха и идеята за забрана на прихващанията в КТБ. От БСП уточниха, че това е в полза на държавата и затова гласуват "за".

Единодушна подкрепа срещнаха и другите предложения, във връзка с промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от управляващата коалиция, сред които за изплащането на депозитите в банки, обявени в несъстоятелност, пише Investor.bg.

Менда Стоянова уточни, че с преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета е прието, че няма да има промяна в закона за банковата несъстоятелност със стара дата, а се регулират отношенията в процес на несъстоятелност, който за КТБ още не е започнал.

„Прихващанията, които са заявени пред квесторите, ще бъдат изплатени от масата по несъстоятелност, която ще се формира след разпродажбата на активите на КТБ“, уточни Стоянова.

Преди два дни- на 23 ноември,  финансовият министър Владислав Горанов обяви, че цесиите в КТБ няма да отпаднат, а ще останат за след края на несъстоятелността на банката.

По време на заседанието на бюджетната комисия беше обсъдена и идеята на „БСП лява България“ вместо дълг да се вземат пари от Управление "Банково" на БНБ, за да бъдат платени гарантираните влогове в КТБ. По думите на Румен Гечев  валутният борд е свръхгарантиран и средствата от резерва на БНБ могат да бъдат използвани в кризисна ситуация, за да не бъде теглен нов заем.

Менда Стоянова коментира,  че валутният борд е стабилен, а левът е гарантиран със 130 процента валутни резерви.

Още по темата

Мартин Димитров от Реформаторския блок обаче посочи, че потенциалният риск е по-голям, отколкото да се теглят 2 млрд. лева заем. Той припомни още, че валутното покритие на борда варира и при спад той трябва да бъде защитен.

Менда Стоянова беше категорична, че използването на резерва на БНБ е лош сигнал за международните пазари и "не е нужно да отупваме и последния ъгъл на брашнения чувал". Предложението на БСП беше подкрепено само от тяхната група с четирима депутати гласували "за", седем „против“, а трима „въздържал се“.

По време на заседанието беше отхвърлено предложението на АБВ за отпускане на коледни добавки за всички пенсионери, а не само на тези с най-ниски пенсии.

По-рано комисията в НС одобри на второ гласуване и актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.