Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

До края на юни МИЕ трябва да отговори на Брюксел за Южен поток

Красен Станчев, ИПИ

14.05.2014 | 07:15
До края на юни МИЕ трябва да отговори на Брюксел за Южен поток

До края на юни 2014 Министерството на енергетиката трябва да отговори на въпросите на комисар Йотингер за проекта Южен поток, което предполага да не предприема никакви действия дотогава, съобщи Красен Станчев в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 13 май 2014.

Представители на енергийния сектор в България се срещнаха в Брюксел с експерти от кабинета на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Българската делегация, водена от Красен Станчев от Института по пазарна икономика е направила предложения по четири теми: либерализацията на енергийния пазар, осигуряване на независимост на регулатора, капитализиране на сектора и отпушване на разплащателната система и мерки за бедни българи.

Красен Станчев съобщи за, че е видял подкрепа в лицето на европейските партньори, с които се е срещнал, на идеята в България да заработи енергиен борд в подкрепа на общия енергиен пазар на общността.

„Валутният борд спря кражбите през парична политика, мога да кажа колко е губил българският гражданин от март 1993 до март 1997 – 57 ст на всеки лев. Енергийният съвет има същата мисия: да въведе правила, които нивелират конфликтите на интереси, създават прозрачност и премахват възможностите за корупция в големи проекти като Белене, Цанков камък и Южен поток, в корена на сегашните проблеми“, заяви Станчев.

Целият разговор на Веселин Дремджиев по телефона с Красен Станчев от Брюксел - във видеото.