ЕРП-тата са готови с аргументите против отнемането на лицензите им

Предстои на закрито заседание ДКЕВР ще вземе окончателното решение

12.05.2014 | 17:56 Редактор: Кремена Кръстева
ЕРП-тата са готови с аргументите против отнемането на лицензите им

ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про отново подчертаха, че спорът по дължими вземания към Националната електрическа компания трябва да бъдат уредени по пътя на преговорите.

НЕК претендира за  347 млн. лв., които трите компании си прихванали заради задължения на самата електрическа компания към тях. Заради неразрешения спор до момента ДКЕВР откри процедура за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества. И досега  доставчиците на електроенергия отхвърлят като несъстоятелна откритата срещу тях процедура и искат тя да бъде прекратена. Трите компании обявиха днес, че са готови със своите контра аргументи по случая.

„Продължаваме да смятаме, че процедурата следва да бъде прекратена“, заяви Кремена Стоянова от ЧЕЗ.

От Енерго- Про бяха по-конкретни в позицията си. -  „Когато НЕК признае съществуването на този дълг, в този размер, като ние от самото начало сме предложили да стане така, ние сме готови да обсъдим схема за привеждането на тези средства на електрическата компания така че да можем да ги възстановим от нея в някакъв период“, заяви Стефан Абаджиев от компанията- доставчик на електроенергия за Североизточна  България.

От  ЕВН  също направиха коментар по случая.-  „Ние имаме различни становища, от различни институци, които са полезни за разбирането на ДКЕВР“, каза регионалният мениджър на ЕВН за България.

На закрито заседание предстои държавният регулатор да вземе решение във връзка с процедурата по отнемане на лицензите.

Спорът между НЕК и ЕРП-тата е един от въпросите, които обсъждат участниците в инициативата "Да спасим енергетиката". Те предлагат да се създаде енергиен борд и чрез него да се направи  независим одит на дружествата в енергетиката. Специалистите са убедени, че енергийната система е пред колапс.

В същото време експерти от енергийния бранш заминават за Брюксел, където да обсъдят въпроса за енергийната политика на българското правителство с представители на кабинета на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер. Срещата е насрочена за вторник, 13 май.