Откриха опасни детски бисквити, съдържащи акриламид

Д-р Сергей Иванов посочи, че за да има остри реакции едно дете, то трябва да е изяло бисквити, равни на собственото му тегло

11.07.2017 | 18:23 Редактор: Жанета Нейкова
Откриха опасни детски бисквити, съдържащи акриламид

Опасни детски белгийски био бисквити на българския пазар. Продуктът е определен като сериозна заплаха за човешкия организъм заради високото съдържание на канцерогенния акриламид. 

"Това е явна грешка в технологиите и използване на замърсени суровини", твърди пред Bulgaria ON AIR д-р Сергей Иванов, експерт по безопасността на храните в Центъра по биология на храните. 

По думите му опасната съставка се получава при температурна обработка на храни, които съдържат високо количество скорбяла, т.е. нишесте. 

"Типичните примери за високото съдържание на нишесте са чипсовете и пържените картофи. След направените изследвания стана ясно, че в момента е на мода нишестето да се използва като заместител на всичко - той се слага в салами, кашкавали, в майонеза, лютеница и др.", разказа д-р Иванов.

Експертът подчерта, че в случая надписът "био" на етикета на бисквитите за деца е просто дума и отбеляза, че щом една храна е обявена за "био", това не означава автоматично, че е безопасна.

Агенцията по безопасност на храните вече е направила съответните проверки и продуктът е изтеглен от пазара. 

"От официалното предупреждение на Европейската комисия стана ясно, че в тези бисквити има около 5 мл. на 1 кг. акриламид. За да се получат някакви остри реакции при децата, които са консумирали вече този продукт, те трябва да са изяли толкова бисквити, колкото е собственото им тегло", информира д-р Иванов и успокои, че няма нужда от намеса на токсиколозите и заключи разговора с призив към институциите за по-добро следене на продуктите на пазара.