Бежанският натиск към България е спаднал с 20-30% спрямо 2015 г.

В това увери министър Бъчварова на пресконференция в МС

29.08.2016 | 16:15 Редактор: Мария Аладжова
Бежанският натиск към България е спаднал с 20-30% спрямо 2015 г.

България полага усилия да спре миграционния поток към страната ни и правителството работи заедно със съседните държави, за разрешаване на проблема. В това увери министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на пресконференция в Министерски съвет, посветена на работното ѝ посещение в Германия.

"Ние полагаме много усилия по линията на българо-сръбската граница и спираме опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница", заяви министърът, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ числеността на бежанците, които преминават през България, е намаляла с 20-30% спрямо предходната година. 

"Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в „наш интерес”, т.е да не се задържат тук повече бежанци, но в голямата си част да излизат на Запад”, допълни тя.

Въпреки това е възможно да има „рязко нахлуване” на хора през българо-турската граница, но то е хипотетично и МВР има разработен план за справяне с него, увериха от ведомството.

У нас в момента доминират мигрантите, идващи от Афганистан и Ирак, заяви Бъчварова, като отбеляза, че потокът от Сирия е намалял значително.

В края на юли Сърбия взе решение да засили охраната по границите си с България, като изтъкнатата причина беше, че сръбските власти са имали съмнение относно това българските сили на реда могат да се справят с тази задача.

"Сърбия няма повод за притеснение от гледна точка на сигурността, но не е коректно да се коментират действията по охрана на граница на съседна държава", коментира тогава главният секретар на МВР Геогри Костов.