3D анимации в учебниците по история за 5 клас

Осем проекта на учебници по история за пети клас са внесени в образователното министерство

15.06.2016 | 10:55 Редактор: Ирина Георгиева
3D анимации в учебниците по история за 5 клас

Осем проекта на учебници по история за пети клас са внесени в образователното министерство. Тепърва предстои те да бъдат одобрени от Комисия, а след това учители ще избират по кой от одобрените учебници да преподават. 

"Това е 3D анимация на гробницата на Тутанкамон и виждате долу са посочени всички неща, които ще бъдат видени в тази анимация. Това е един общ план на Долината на царете, след това вече отиваме в самата гробница на Тутанкамон".

Така започва виртуалната разходка, която предлага един от проекто-учебниците по история за V клас. Към книжното издание на издателството е приложен диск, с издание на издателството е приложен диск, с 3D графики и интерактивни упражнения. 

"Вече има много изследвания в различни държави, които отдавна използват електронни учебници, че децата са много по-мотивирани, когато в часовете се използват такива учебници. Те много по добре усвояват знанията, те придобиват и умения, които иначе трудно биха могли да усвоят, много по-добра е концентрацията им."

Според новите програми на Министерството на образованието учениците ще започват прогимназията с уроци за античността, вместо за родното минало, както е в момента.

"Промяната беше наложена от обстоятелството, че историята е наука, базирана на хронологията и нейното последователно изучаване в останалите епохи, това дава възможност учениците да надграждат своите знания във всеки един от класовете. А най-добре знания се изграждат, чрез нагледни примери категорични са издатели. Чрез интерактивните методи, ученици ще могат да видят как е изглеждал троянския кон. Да разгледат къде са били скрити войниците и вътрешността на троянския кон и по този начин да разберат как всъщност е била превзета Троя."

В учебника по история и цивилизация са предвидили и рубрика, която се нарича машина на времето. Благодарение на нея ученици ще могат да се връщат назад във времето, за да решават интересни задачи.

"Дали да направят интервю, как ще разтълкуват или как ще се чувстват ако те са на мястото на един спартански войн , които в момента се сражава. Книжните издания на учебниците са безплатни за учениците ни. Виртуалните приложения обаче ще могат да се закупуват отделно родителите. За учителите те ще бъдат безплатни".

Как ще изглеждат част от тях и на какво са заложи издателите , вижте в репортажа на Милена Енчева и операторът Петър Хамамджиев?

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
rrrrgr@gmail.com
преди 7 години
Ефектно е , стъпка напред е , но е поне с две поколения остаряла концепция. Учениците ще виждат единствено гледната точка на автора на помощния материал, няма интерактивност , няма и намек за съучастие на обучаемите. Като педагогически подход - това е много, много стара концепция родееща се с така ненавижданото заучаване вместо с предпочитаното критично мислене и творческо разсъждение. Предимството е ,че се включват още сетива в зазубрянето :) Сигнализирай за неуместен коментар