Росен Плевнелиев: Рисковете за Европа не трябва да се отричат

България изпълнява отговорно задълженията си към НАТО, каза президентът по време на военния парад в столицата

06.05.2016 | 12:12 Редактор: Мария Аладжова
Росен Плевнелиев: Рисковете за Европа не трябва да се отричат

За първи път след Втората световна война, нивото на сигурност е толкова ниско. Това заяви държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев в словото си по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия, по време на военния парад в столицата, пише Dnes.bg

Гражданите очакват колективната сигурност и отбрана да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и национално отговорно, добави Плевнелиев.

Президентът заяви, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи.

Държавният глава отбеляза осигуреното увеличаване на средствата за отбрана, което трябва да достигне 2 процента от БВП до 2024 г., както и приетите стратегически документи за развитие на Въоръжените ни сили до 2020 г. и заяви, че сега е необходимо най-важното - доброто и ефективно изпълнение на програмата за модернизация.

Росен Плевнелиев изтъкна, че въпреки трудностите армията ни изпълнява отговорно конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. Той отбеляза достойното участие на българските военнослужещи в мисии и операции зад граница.

Президентът Плевнелиев каза още, че в контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята. По думите му сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото. 

Днес мирът и свободата отново са поставени на изпитание. За първи път след Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско, каза Плевнелиев. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите, защото каузата на един политик не е да търси, а да решава конфликти, да подкрепи принципите, не интересите, да даде път на дипломацията, не на оръжията, каза държавният глава.
 
Рисковете и заплахите за сигурността в Европа не бива да се отричат, но те не идват само от миграционната вълна и терористичните атаки, каза президентът. Незаконното анексиране на Крим, украинската криза, дестабилизирането и поставянето на държави в зависимост от нечия чужда воля чрез замразени конфликти, хибридни, пропагандни и кибератаки, са факт, посочи Росен Плевнелиев. 

Държавният глава изтъкна, че днес България стои добре на фона на рекордния брой кризи около нас. "България пази ефективно границите си, спазвайки човешките права. Отстояваме принципни позиции в ЕС, в съгласие с демократичните ценности. 

Не демонстрираме национален егоизъм, а търсим общоевропейско решение за всяка една от кризите, защото само това е устойчивото решение", каза президентът Плевнелиев. Президентът посочи, че България днес получава признанието на партньорите, страната ни е част от решението, не от проблема, тя е надежден и предвидим партньор на международната сцена.