Плевнелиев: Изграждането на боеспособна армия е приоритет

Президентът доволен от изпълнението на задълженията към НАТО и ЕС

05.05.2016 | 22:20 Редактор: Тодор Петров
Плевнелиев: Изграждането на боеспособна армия е приоритет

Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците от НАТО и да бъде способна да изпълни своите задачи трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край. 

Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемонията по удостояване на военнослужещи с висше офицерско звание в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.

Президентът обяви отбраната и въоръжените сили за стратегически приоритет на държавата. Той припомни, че въпреки трудностите, армията ни изпълнява своите конституционни и съюзнически задължения в колективната система за сигурност на НАТО и на ЕС.

"Членството на страната ни в Организацията на Северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България, заедно с мотивацията и способностите на нашите въоръжени сили", каза Плевнелиев, цитиран от "Фокус". 

Той допълни, че като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Съюза, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност.