Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас

Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името на една кауза – да бъде учител

15.04.2016 | 11:01 Редактор: Ирина Георгиева
Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името на една кауза – да бъде учител. За много хора навярно нейният избор да се върне у нас, пропътувайки обратно, проправения с години път от България до Масачузец (САЩ), изглежда налудничав. Но за нея, това не е така.

В Щатите Иглика завършва геофизика в „Уелзли колидж“. В края на последната година от колежа пред нея застава сериозният избор, който трябва да направи. 

"В последната си година трябваше да преценя какво ще правя след като завърша. И имах избор да продължа да се занимавам с научна работа, както бях правила дотогава или да продължа образованието си. И от друга страна да се върна обратно в България, за да преподавам", обясни тя.

Иглика взима решението да се върне у нас и да стане учител в продължение на 2 години. И то не къде да е, а в едно село в общ. Ябланицата. Възможност, която изниква пред нея съвсем случайно, когато разбира за програмата „Заедно в час“.

Вече повече от половин година Иглика преподава английски и френски език в Основното училище в Орешeне. Разказва, че адаптацията към малкото населено място, хората, новия й дом вече е напълно завършена. И нито за миг, тръгвайки всяка сутрин за училището, не съжалява за направения избор. Дори напротив!

"В процеса на кандидатстване наистина си дадох сметка за големите неравенства в нашата държава, що се отнася за достъпа до качествено образование. И когато получих оферта да се върна ми беше адски трудно да взема това решение. Защото това означаваше, че трябваше да загърбя дотогавашните ми планове, които бяха свързани с научната ми работа и да си дойда тук. Но си казах две години това е нещо различно, което не съм пробвала досега. И имам възможност да допринеса за някоя кауза, в която вярвам", заяви тя. 

Движещото за Иглика към днешния момент е смисълът от  това, което прави ежедневно. 

"Когато вършим някаква работа искаме да се чувстваме удовлетворени от нея. Искаме да се чувстваме, че има смисъл от това, което правим. Има моменти, в които си казваш, че това е лудост, но когато вършиш това, което си избрал просто за теб няма по-нормално решение", посочи тя.

След малко повече от 6 месеца като учител в Основното училище в Орешене 23-годишната Иглика вече има ясна визия, затова какво би променила за учениците в България, ако има тази възможност.

"Това, което бих искала да променя е всички деца в България, независимо техния произход и социален статус, независимо от средата, в която те живеят, да имат възможности да се развиват. Тоест, да имат същите избори, които аз съм имала. Да могат един ден да се питат: "Аз сега в България ли ще се върна или ще остана ли в чужбина?" Или: "Ще стана ли научен работник"- или- "Ще стана ли учител". Искам те да имат тези избори пред себе си", коментира още тя.    

Екипът на Bulgaria ON AIR си тръгна от село Орешене с усещането за смисленост, мотивация и вяра в бъдещето на децата в България. А всичко това зависи само от нас и изборите, които ще направим. 

Вижте репортажа на Лора Инджова: