Столична община не е давала разрешение за Луков марш

Над 300 човека ще преминат по централните улици на София, за да почетат паметта на ген. Христо Луков

13.02.2016 | 18:50 Редактор: Мария Аладжова
Столична община не е давала разрешение за Луков марш

Столична община не е разрешила шествието на Луков марш, което започна в 17.30 пред НДК.

Организаторите са получили разрешение само запоставянето на цветя пред къщата на ген. Христо Луков в София, предаде БНР.

Над 300 човека са се събрали на пилоните пред НДК, откъдето ще тръгнат по бул. "Васил Левски", а оттам към паметника на Левски и бул. "Дундуков", където се намира къщата на ген. Луков.

Луковият марш е събрал предимно млади мъже и жени, като всеки един от тях е бил проверяван за лични документи от органите на реда.

По-рано през деня отново пред НДК се събраха протестиращите срещу шествието с плакати "Не на луков марш" и „Хора, бдете!".

Противниците на дясното шествие заявиха, че според тях това е "зле прикрито ултранационалистическо събитие на хора и организации, които са с открито ксенфоробски, хомофобски и расистки идеи". 

В района на шествието е засилено полицейското присъствие, има и жандармерия.

Организаторите на традиционния Луков марш, който тази година се провежда за 13-ти път, са крайнодесни формации, които по този начин почитат паметта на ген. Христо Луков.

Известен военноначалник от времето на Първата световна война, ген. Луков е определян като противоречива фигура от историците.

Луков е бил водач на "Българските национални легиони" - крайнодясна организация, чиито последователи са били основно младежи.