Кънев - президент, но само ако е най-полезният вариант

Случващото се в РБ е болезнен въпрос за лидера на ДСБ

09.02.2016 | 12:12 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR Снимка:Архив

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че би поел отговорността да бъде десен кандидат за президент на изборите за нов държавен глава през есента. 

"Ако вариантът да съм аз най-полезният, ще поема отговорността да съм аз. Ако най-полезният вариант е да е друг, поемам отговорността да се смиря и да му дам пълната си подкрепа", каза Кънев пред bTV.

Още по темата

При всички положения ще е гарант на президентските избори да има десен кандидат, който да е фокусиран в сферата на сигурността, отбраната, правосъдието и прозападната политика, категоричен е той. Кънев потвърди, че предстои обявяването на новия десен проект, върху който работи. 

"Още не изключвам варианта Борисов да се самосвали от властта с цел предсрочни парламентарни избори", посочи лидерът на ДСБ и допълни, че след като ГЕРБ са се самоопределили като балансьор, нуждата от нов десен проект е очевидна.

Случващото се в РБ е болезнен въпрос за Кънев, посочи той.

“Измислих името Реформаторски блок, предложих кои партии да влязат в него, понесъл съм удара защо изобщо Кунева влиза, защитавах като Матросов шест месеца тезата, че трябва да обединим всичко, че това, че някой е бил в НДСВ в периода, в който тази партия разграбваше България, не значи, че той е лош човек", каза Кънев. 

Той попита каква е линията на компромис на партията на Меглена Кунева и предположи, че това са 4-те % -  “Ако си над 4% - си във властта, ако си под – си в опозиция“.

Кънев попита и къде е линията на компромис на Петър Москов и го определи като друг болезнен въпрос. "Той беше човекът, който при формирането на 43 Народно събрание каза знаменателните думи: "Плаващите мнозинства раждат сенки, а сенките раждат чудовища, нали г-н Пеевски.", припомни лидерът на ДСБ.

Кънев обясни, че днес най-важните министри – правосъдният и образователният, са били избрани с тотално плаващи мнозинства.

Лидерът на ДСБ даде подкрепа за някои от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов. Той се застъпи за намаляване наполовина на депутатите, но се противопостави на идеята за пряк избор на полицейски шефове, защото това би направило много мутри началници в МВР.

"Мутрите и хората с пари си купуват депутати и общински съветници. Все пак има една граница на политическата отговорност на лидера. Когато една политическа партия продава своите места на мутри, това удря по нейното политическо доверие", каза Радан Кънев.

Още новини четете в Dnes.bg