Ще бъде проведен дебат за нов устав на ДСБ

Целта е да се даде възможност на партията да води, да лидира процеса по създаване на нов десен проект, обясни Кънев

23.01.2016 | 16:51 Редактор: Ирина Георгиева
Ще бъде проведен дебат за нов устав на ДСБ

Ще бъде проведен дебат за нов устав на ДСБ след националното съвещание на партията, предаде Агенция "Фокус". Проектът за новия устав на ПП ДСБ ще бъде гласуван на Националното събрание на партията на 12 март.

"Целта на новия устав е да даде възможност на партията да води, да лидира процеса по създаване на нов десен проект. Той няма нищо общо с политическата коалиция РБ и не означава закриване на ДСБ." - поясни лидерът на партията Радан Кънев по време на националното съвещание на ДСБ.

Кънев коментира още, че доста хора от ляво са поискали да се включат и много от тях искат да се борят с мафията, да има реформа в правосъдието и върховенство на закона. По думите му това не  е ляво или дясно, това е в основата на държавността, а този проект трябва да пререже спиралата корупция - купуване на избори и да отговори на въпроса България източна монархия или западна република е, тоест на кого служи властта.

В профила си в социалната мрежа Facebook Радан Кънев публикува резолюцията на Националното съвещание на Демократи за силна България, а именно:

Националното съвещание на ДСБ:

- подкрепя решението на НР за излизане в опозиция;
- започва подготовка за изграждане на нов десен проект, който да е основна алтернатива на мнозинството ГЕРБ / ДПС / АБВ; 
- открива дебат за промяна в структурата и устава на партията;
- декларира, че в рамките на 43-то Народно събрание депутатите, членове на партията, ще бъдат част от ПГ на Реформаторския блок, каквато е волята на избирателите. 

Отворени сме за диалог с нашите партньори от РБ и посочихме линиите на поведение, които няма да прекрачим. Очакваме от тях, да посочат ясно своите граници на допустимия компромис в рамките на сегашното управление.

На президентските избори трябва да гарантираме, че следващият президент ще упражнява независимо правомощията си в сферите на правосъдието, службите за сигурност, външната политика и отбраната. ДСБ ще издигне или подкрепи кандидат, който е алтернатива на днешния сговор на ГЕРБ/ДПС/АБВ в управлението на тези сфери.

ДСБ остро протестира, срещу опита на Главния прокурор да покрие отново с давност престъпленията на комунистическия режим, атакувайки пред Конституционния съд новата разпоредба на Наказателния кодекс. Напомняме, че комунизмът е осъден като престъпен с български закон и с редица европейски правни актове. Няма да спрем да се борим за пълно морално отхвърляне на комунистическата диктатура, за справедливост към жертвите и за осъждане на техните палачи. 

Определянето на кандидат за Генерален секретар на ООН е отговорност на правителството, което взима решение от името на България. Недопустимо е в такъв момент да се оказва партиен натиск. Всяка партия, която публично шантажира в полза на един или друг кандидат, компрометира непоправимо страната и проваля шансовете ни за успех. Който и да бъде българският кандидат, той ще представлява българите и останалите източноевропейци в световната общност. Народите на Източна Европа са обединени от травмите на общото комунистическо минало. ДСБ очаква от бъдещия кандидат публична позиция на еднозначно осъждане на престъпленията на комунизма в Европа.