Радост за учениците в Пловдив: От утре грипна ваканция

Над 30 души вече са приети в тежко състояние в инфекциозната клиника в града

08.02.2016 | 12:50 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Архив

Грипната вълна обхвана и Пловдив. От утре за учениците в града под тепетата са в грипна ваканция. Тази сутрин РЗИ препоръча на Инспектората по образование да спре учебните занятия, заради рязко увеличилия се брой болни, съобщава БНР. 

Още по темата

Над 30 души вече са приети в тежко състояние в инфекциозната клиника на университетската болница "Свети Георги", като повечето от тях са деца. През уикенда голяма част от пациентите, които са посетили центровете за оказване на спешна помощ също са предимно деца, съобщи директорът на Дирекция "Надзор над заразните болести" към РЗИ Моника Троянчева.

"В амбулаторията на УМБАЛ "Свети Георги" през първият почивен ден са 148 обслужените деца, през вторият почивен - 137. Така се реши да се преустановят учебните занятия, с оглед ограничаване на разпространението на респираторните инфекции и на практика въвеждаме противоепидемични ограничителни мерки. Засилва се филтърът в детските градини, които не можем да ги спрем. Същите мерки, а именно засилване на филтъра, се въвеждат и за лечебните заведения, но на този етап не се предлага преустановяване на плановия прием и спиране на плановите операции", Троянчева.

Най-много болни в момента има в областите Пазарджик, Габрово, Видин, Сливен и Ямбол. Грипна епидемия е обявена в Стара Загора от няколко дни, но въпреки това учениците ще трябва да отидат на училище, за да бъдат преброени. Най-разпространеният и тази година е свинският грип.

Вчера главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че грипът не трябва да се подценява особено, когато става дума за деца. Две момиченца от Добрич и Стара Загора станаха жертва на грипа.