Няма опасност за учителите от катастрофиралия автобус

Няколко са версиите за инцидента в Македония

04.02.2016 | 09:01 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Няма непосредствена опасност за живота на пострадалите учители в катастрофата край Крива Паланка, съобщи говорителят на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" Мария Пойразова за bTV. Тя коментира, че от 12 пострадали, които са преминали през болничното лечение, в момента в него са 7 души. 

"Няколко отказаха да останат в болнично лечение. Един от тях тази сутрин се е върнал сам, и ще бъде приет. Към момента са 7 души", поясни тя.

Още по темата

Състоянието на 60-годишната жена, транспортирана първа е най-сериозно, добави Пойразова. По думите й тя е преминала през шокова зала и са й направени високоспециализирани изследвания.

Шофьорска грешка, висока скорост или неизправен автобус - това са само част от версиите, по които работи македонското разследване. 

Собственикът на туроператорската фирма, организирала пътуването Георги Рачев съобщи за Нова телевизия, че кръвната проба за алкохол на шофьора е отрицателна, но не е ясно какви показания е дал в полицията и прокуратурата. Според него версията, че водачът се е движел с висока скорост не е вярна, защото пораженията върху автобуса трябвало да бъдат много по-тежки.

"Интересното е, че е казал, че се е движел доста бързо, но това ще покаже експертизата. Така наречените тахошайби записват всички параметри на пътуването, които са в македонската полиция. Аз обаче смятам, че ако автобусът се е движел с висока скорост, пораженията щяха да бъдат изключително тежки. Спирачният път и това падане е твърде кратко. Ако този автобус се беше движел с висока скорост и беше пресрещнал това дърво , което накрая е спряло автобуса, пораженията щеше да са изключително тежки", обясни той.

Рачев добави, че той и колегите му ще бъдат разследвани, но всичките им документи са налице, а автобусите отговарят на изискванията.

Bulgaria ON AIR припомня, че български автобус, превозващ учители от Националната финансово-стопанска гимназия, катастрофира на 13 км преди Крива Паланка. Той е напуснал пътя и се е преобърнал в канавката. След което се ударил в дърво, което е предотвратило по-голяма трагедия.

Пътуването е било предшествано и от друг проблем. Първият автобус е получил повреда в електронната система за управление на скоростите, малко след като започнало пътуването. Водачът се е обърнал към специализирана фирма в Скопие, но тя не успяла да отстрани проблема. Извикан е нов автобус от България, а междувременно пътниците изчакали 7-8 часа на магистралата. 30 минути, след прекачването, новият автобусът се преобърнал в канавката.