Орязват отпуските на полицаите с 5 дни

Така отпуските на служителите на МВР ще станат 25 дни, вместо 30

30.01.2016 | 10:48 Редактор: Мария Аладжова
Орязват отпуските на полицаите с 5 дни

Отпуските на полицаите ще бъдат съкратени с 5 дни. Това стана ясно, след като министър Румяна Бъчварова представи пред синдикатите на вътрешното ведомство промените в Закона за МВР. Така отпуските ще станат 25 дни, вместо 30, пише Dnes.bg

Първоначалната идея беше платените почивки на служителите на МВР да бъдат едва 20 дни, като към това се предлагаше и орязване на обезщетенията до 10 работни заплати. Това доведе до протести на полицаите в столицата през ноември, когато централните улици на града останаха затворени и предизвикаха гнева на редовите граждани .В крайна сметка промените, предложени от държавния бюджет, бяха премахнати.

Обезщетенията при напускане вече няма да са 20, а максимум 12. Това обаче ще важи само за новопостъпилите в системата на МВР.

Проектът предвижда по-сурови мерки за т. нар. "чантаджии" в министерството. За тях се предвижда преназначаване, съгласно Закона за държавния служител по Закона за МВР. Обезщетенията си обаче ще получат едва при напускане на системата, вместо при преместването, разказа за "24 часа" Лукан Лазарски, председател на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР.

Новият проект ще бъде публикуван на официалния сайт на ведомството, като тепърва предстои обществено му обсъждане и диалог със синдикатите.

В срещата в МВР са участвали заместник-министрите Цвятко Георгиев и Красимир Ципов, както и началникът на кабинета на министъра Златко Тодоров.