Митница Свиленград минава в структурите на митница Пловдив и Бургас

Митница Свиленград и Митнически бюро Свободна зона Свиленград се закриват от 11 януари 2016г. със заповед на министъра на финансите

11.01.2016 | 11:43 Редактор: Ирина Георгиева
Митница Свиленград минава в структурите на митница Пловдив и Бургас

Митница Свиленград и Митнически бюро Свободна зона Свиленград се закриват от 11 януари 2016г. със заповед на министъра на финансите, съобщиха от Митница Пловдив. Създава се ново митническо бюро в структурата на митница Пловдив - МБ Свиленград с код BG003010. В структурата на митница Пловдив минават още МБ Кърджали с нов код BG003011 и МБ Хасково с нов код BG003012. Митнически пункт ЖП гара Свиленград, с нов код BG001014 и Митнически пункт Капитан Андреево, с нов код BG001015, преминават в структурата на митница Бургас. 

Митническите бюра, които преминават в структурата на Митница Пловдив, ще работят от 9.00 до 17.30 часа от понеделник до петък. Митническо бюро Свиленград ще работи от 8.00 до 20.00 часа 7 дни в седмицата. Митническите пунктове, които преминават в структурата на Митница Бургас, също ще работят на 24 часов режим 7 дни в седмицата. 

Във връзка със структурната промяна МП Капитан Андреево не е обслужвал икономическите оператори от 23 часа до 24 часа на 10 януари 2016 г. 

В случай, че икономическите оператори са подали транзитни декларации преди 23 часа на 10 януари 2016 г, но митническите формалности за поставяне под режим не са били изпълнени до този час, същите ще се анулират и икономическите оператори ще е необходимо да подават нови митнически декларации с новия код на митническото учреждение.

 "Звено за информационна сигурност"

На 30 декември митница "Свиленград" се закри и се създаде "Звено за информационна сигурност" в администрацията на Централното митническо управление. През последния работен ден от годината МС направи промени в устройствения правилник на агенция "Митници", с които цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация.

Как се стигна до закриването на митница "Свиленград"?

На 13 декември при специализирана операция за противодействие на корупцията на ГДБОП, ДАНС и Прокуратурата бяха арестувани 33-ма митничари на ГКПП "Капитан Андреево". Тогава Специализираната прокуратура поиска мярка за неотклонение "задържане под стража" на 14 от обвиняемите, а именно - Атанас Костов Стойчев, Георги Петров Раковски, Цветомир Николаев Петров, Стоян Петров Чолаков, Георги Александър Грамелов, Стоян Петров Кръстев, Николай Русев Колев, Атанас Тенев Атанасов, Петко Петров Айръков, Димитър Ангелов Костов, Димитър Лилянов Лилянов, Стефан Николаев Крумов, Коста Димитров Костадинов и Антон Благоев Стефажнов. На всички обвиняеми беше повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, пр. 2 и пр. 4, т. 2, вр. с ал. 2 НК.

Спрямо 8 са предприети "мерки за неотклонение парична гаранция".

На специален брифинг административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова припомни, че на 13 декември е проведена една от най-мащабните акции с участието на ГДБОП и ДАНС. От думите й станало ясно, че е акцията е проведена около 7.30 часа сутринта, в рамките на която са извършени "106 претърсвания, изземвания и лични обиски". За 81 от тях е имало предварително разрешение от  Специализирания наказателен съд. "Около 25 са извършени в условия на неотложност," коментира още Попова. 

Тя посочи, че целта на специализираната акция е била да докаже действие на "организирана престъпна група, участвала в системно вземане на подкупи от преминаващи през пункта превозни средства".

В хода на акцията са разпитани 10 свидетели, извършени са разпознавания, използвани са специализирани разузнавателни средства, включително и видеонаблюдение на помещения, в които са работили митнически служители.

На 16 декември дадоха ход на делото срещу задържаните служители на  ГКПП "Капитан Андреево". Съдът пусна под гаранция 14 от общо 33 задържани митничари след заседание, продължило над 6ч. Гаранцията беше различна, според различната степен на съпричастност на обвиняемите – от 5000 до 20 000 лв.