Митница Свиленград се закрива

Създава се "Звено за информационна сигурност" в администрацията на Централно митническо управление

30.12.2015 | 12:00 Редактор: Ирина Георгиева
Митница Свиленград се закрива

Митница "Свиленград" се закрива и се създава "Звено за информационна сигурност" в администрацията на Централно митническо управление, съобщават от правителственият пресцентър. През последния работен ден от годината МС направи промени в устройствения правилник на агенция "Митници", с които цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация.

Работата на новосъздаденото Звено е да осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, да организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция "Митници" с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията.

"Звеното за информационна сигурност" ще ръководи дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност на Агенция "Митници", както и да следи за прилагането на стандартите, политиките и правилата за информационна сигурност и управление на риска в администрацията в съответствие с целите за мрежова и информационна сигурност. То ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага иновативни решения и архитектури за подобряване на информационната сигурност на Агенцията.

С промяната се разширяват функциите на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" в Централно митническо управление, като се засилват координацията, контролът и ръководството върху цялостната дейност в рамките на Агенцията със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения.

Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа. С промените в Устройствения правилник на Агенцията се актуализират и прецизират функциите на дирекции "Финансово-стопански дейности и обществени поръчки", "Митнически режими и процедури", "Митническо разузнаване и разследване" и "Управление на собствеността и логистика" в Централно митническо управление.

Структурните промени в Агенция "Митници" се правят без промяна в общата численост на персонала.

Реакции след решението за закриване на митница "Свиленград"

"Тази реформа, която се предвижда ще бъде изключително лоша за Свиленград от гледна точка на работните места. Митница "Свиленград" е най-големият работодател тук." - коментира председателят на Обществения съвет в Свиленград Никола Динков.

"На много места съм кандидатствала. Срам ме е да кажа дори къде.  Това, че сме работили в митницата е много трудно. Благодарение на настройката, която е в хората." - добави бившият митничар Галина Въгларова.

"Не съм убеден, че това нещо ще стане, защото тя се поражда от партийните ръководители и партиите." - заяви бившият митничар Димитър Ставрев.

"Причината за затварянето на митницата в Свиленград е необходимостта от подобряване работата на митниците. Повтарям работата на министерство на финансите и Агенция "Митници" не е да създава заетост, а да събира приходи. С програми за заетост се занимават други министерства. Всеки има право да си изказва позицията в рамките на закона." - коментира финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от агенция "Фокус".

Още по темата

Как се стигна до закриването на митница "Свиленград"?

На 13 декември при специализирана операция за противодействие на корупцията на ГДБОП, ДАНС и Прокуратурата бяха арестувани 33-ма митничари на ГКПП "Капитан Андреево". Тогава Специализираната прокуратура поиска мярка за неотклонение "задържане под стража" на 14 от обвиняемите, а именно - Атанас Костов Стойчев, Георги Петров Раковски, Цветомир Николаев Петров, Стоян Петров Чолаков, Георги Александър Грамелов, Стоян Петров Кръстев, Николай Русев Колев, Атанас Тенев Атанасов, Петко Петров Айръков, Димитър Ангелов Костов, Димитър Лилянов Лилянов, Стефан Николаев Крумов, Коста Димитров Костадинов и Антон Благоев Стефажнов. На всички обвиняеми беше повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, пр. 2 и пр. 4, т. 2, вр. с ал. 2 НК.

Спрямо 8 са предприети "мерки за неотклонение парична гаранция".

На специален брифинг административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова припомни, че на 13 декември е проведена една от най-мащабните акции с участието на ГДБОП и ДАНС. От думите й станало ясно, че е акцията е проведена около 7.30 часа сутринта, в рамките на която са извършени "106 претърсвания, изземвания и лични обиски". За 81 от тях е имало предварително разрешение от  Специализирания наказателен съд. "Около 25 са извършени в условия на неотложност," коментира още Попова. 

Тя посочи, че целта на специализираната акция е била да докаже действие на "организирана престъпна група, участвала в системно вземане на подкупи от преминаващи през пункта превозни средства".

В хода на акцията са разпитани 10 свидетели, извършени са разпознавания, използвани са специализирани разузнавателни средства, включително и видеонаблюдение на помещения, в които са работили митнически служители.

На 16 декември дадоха ход на делото срещу задържаните служители на  ГКПП "Капитан Андреево". Съдът пусна под гаранция 14 от общо 33 задържани митничари след заседание, продължило над 6ч. Гаранцията беше различна, според различната степен на съпричастност на обвиняемите – от 5000 до 20 000 лв.