22 митничари са привлечени за обвиняеми от специализираната прокуратура

При акция срещу корупцията на 13 декември бяха задържани 33 митничари от ГКПП „Капитан Андреево“

14.12.2015 | 17:19 Редактор: Мариета Иванова
22 митничари са привлечени за обвиняеми от специализираната прокуратура

22-ма митничари от задържаните на 13 декември 33 служители на ГКПП „Капитан Андреево“ са привлечени като обвиняеми от специализираната прокуратура, предава Агенция Фокус, позовавайки се на изказване на Даниела Попова, административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. От думите й стана ясно, че за „14 ще има искания за най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража", спрямо 8 са предприети "мерки за неотклонение парична гаранция".

Обвиненията срещу митническите служители са за участие на организирана престъпна група, участвала в системно вземане на подкупи от преминаващите през пункта превозни средства. За подобни престъпления законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода. 

На специален брифинг Попова припомни, че на 13 декември е проведена една от най-мащабните акции с участието на ГДБОП и ДАНС. От думите й станало ясно, че е акцията е проведена около 7.30 часа сутринта, в рамките на която са извършени „106 претърсвания,  изземвания и лични обиски". За 81 от тях е имало предварително разрешение от  Специализирания наказателен съд. "Около 25 са извършени в условия на неотложност," коментира още Попова. 

Тя посочи, че целта на специализираната акция е била да докаже действие на „организирана престъпна група, участвала в системно вземане на подкупи от преминаващи през пункта превозни средства“.

В хода на акцията са разпитани 10 свидетели, извършени са разпознавания, използвани са специализирани разузнавателни средства, включително и видеонаблюдение на помещения, в които са работили митнически служители.