Булгаргаз ще доставя природен газ на клиентите на Овъргаз

Борисов: Изрично сме подчертали, че ние с руската страна нямаме проблем

31.12.2015 | 18:54 Редактор: Ива Григорова
Булгаргаз ще доставя природен газ на клиентите на Овъргаз

"Булгаргаз" ще доставя природен газ на над 200 000 клиенти на "Овъргаз" на досега договорените цени. Това ще важи за рамките от един месец.

Това стана ясно от изявление на шефа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен и министър-председателя Бойко Борисов след спешна среща в Министерски съвет.

"Ще направим всичко възможно клиентите на "Овергаз" да не останат без гориво, особено в средата на зимата. Костваше доста нерви, но всичко приключи добре", коментира Коен. 

Повод за свиканата среща беше информацията, че руският "Газпром експорт" не предвижда доставки за "Овергаз" от 1 януари 2016 г. Чрез  официално изявление на руското Министерство на външните работи Москва индиректно призна, че спира доставките за "Овергаз". 

"Изрично сме подчертали, че ние с руската страна нямаме проблем. Ако не бяхме направили всичко това от вчера насам, в 12 часа подаването на газ към потребителите на "Овергаз" щеше да спре", заяви премиерът Бойко Борисов. 

"Не искам да говоря за сценарии, не искам да говоря за конспирации, самите вие преценете дали няколко часа преди хиляди домакинства и предприятия да останат без газ трябва да ни се изпрати това писмо. Оставям вие да коментира дали е нормално. На 31 декември в 18.30 вечерта всички да сме тук и "Булгаргаз" да пишат договори и дали е случайно, оставям вие да коментирате", обърна се министър-председателят към журналисти. 

Жаклен Коен обясни, че от 00:00 ч ще бъдат изпълнени увеличените заявки на "Булгаргаз". "Смея да твърдя, че държавата направи нещата на границата на невъзможното, включително проведохме много интензивни разговори с "Газпром експорт" и там получихме пълното уверение, че няма да има никакъв проблем по отношение на увеличените заявки подаден газ", изтъкна той. 

Днес за втори пореден ден премиерът Бойко Борисов събра на среща в Министерски съвет шефовете на енергийните дружества - БЕХ, НЕК и "Булгартрансгаз" във връзка с появилата се информация, че "Газпром експорт" не предвижда доставки за "Овергаз" от догодина.

По-рано през от руското външно министерство опровергаха информацията за спирането на доставките, а "Овергаз Инк." уведоми, че не е получавала писмо от "Газпром Експорт" за спиране на природния газ от 1 януари. В тяхно прессъобщение се посочва, че "Овергаз Инк." изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си. От компанията намекнаха, че целта на предновогодишния газов скандал е да се отнеме бизнеса на дружеството.


Русия e единственият износител на природен газ за България. Доставките се извършват от 1974 г. на база на сътрудничество между двете страни, което се основава на редица документи.
Основните партньори на "Газпром експорт" на българския пазар са "Булгаргаз" ЕАД и "Овергаз Инк".

"Булгаргаз" е държавно предприятие, 100-процентово дъщерно дружество на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, като предприятието е създадено през 1974 г.

"Овергаз Инк" е акционерно дружество, 50% от което са собственост на "Газпром експорт". В сферата на дейност включват изграждането и експлоатацията на газопроводи и газоразпределителни мрежи на територията на България, както и доставката на природен газ до крайните потребители.